A Teràpia individual

 

He estat buscant per Google definicions de felicitat segons diferents filòsofs. Algunes m’han agradat més que d’altres, però, finalment, m’he quedat amb aquesta:
“És el sentiment de què el poder creix, de què una resistència ha estat superada”. Friedrich Nietzsche (1844-1900)
M’ha agradat per què hi estic força d’acord, almenys jo ho he experimentat així i ho he vist també al meu entorn. Quan un sent aquella vitalitat que el mou a superar allò que l’oprimia, no sé si en diria felicitat, però si, almenys, que té un sentiment de satisfacció i benestar.

De totes les estacions de l’any la que associo menys amb la vitalitat és la tardor, potser perquè ve després de l’estiu, els paisatges ens evoquen una certa nostàlgia, els dies s’escurcen, comença el fred, etc. Potser per això sembla que no sigui el millor moment per buscar ni trobar la felicitat.

Alguns gaudim del recolliment que suposa que es faci fosc més d’hora i que baixin les temperatures, d’altres ho pateixen, però en ambdós casos això implica que normalment estem més hores a casa.
És en aquest fet, on veig una gran oportunitat per treballar això que ens deia Nietzsche, buscar on és el nostre poder, quines eines tenim, observar i analitzar en quin punt ens trobem, elaborar un pla per millorar aquest poder en les àrees en què sigui necessari marcant uns objectius i finalment investigar d’on puc obtenir ajuda. Potser és un bon moment per començar a fer meditació, o iniciar una teràpia o començar a llegir filosofia. Altres poden trobar respostes a la poesia, en un llibre, una pel·lícula o a través de la música. Però sempre encaminats a empoderar-nos, a sentir la fortalesa que proporciona saber-se superador d’una resistència sigui quina sigui.

No obstant això, si seguim llegint a Nietzsche,també trobem que, segons el filòsof, la Felicitat només existeix a centellejos i, que si intentem perpetuar-la, perdrem fins i tot aquests moments de felicitat.
Per això, tot i que en un primer moment, moltes persones associen la tardor amb una època un pèl trista, moltes vegades relacionada amb la depressió, podem donar-li la volta. El recolliment al qual ens apropa aquesta època de l’any, és una oportunitat d’or per posar-nos a reflexionar i a actuar, per millorar les nostres capacitats de superació que, sens dubte, si no ens donen, si ens apropen a la felicitat, encara que siguin espurnes d’aquesta.

Donem doncs la benvinguda a la tardor.

Marta Santaeulària

Cól núm 8318