A adolescència, aprenentatge, autoestima

Sovint em trobo a sessió adolescents totalment desmotivats, amb creences molt limitadores sobre si mateixos i sobre el seu potencial d’èxit pel que fa als seus resultats acadèmics. L’origen, context i circumstàncies d’aquests nois i noies són molt diversos, però tots ells tenen una cosa en comú: han deixat de creure en si mateixos.

L’Efecte Pigmalió

És en aquest punt en el qual m’agradaria fer una reflexió sobre “l’Efecte Pigmalió”. Segurament n’has sentit a parlar alguna vegada. Aquest efecte es defineix com la influència potencial que exerceixen les creences d’una persona en el rendiment d’una altra. És a dir, com ens afecta el que el nostre entorn espera de nosaltres.

A vegades sentim expressions com ara que els adolescents són mandrosos, irresponsables, que només pensen a divertir-se, que no valoren tot el que tenen, etc. El que no ens parem a pensar, és que quan un adolescent sent aquestes afirmacions, li estem donant un motiu perquè pensi que tot això és cert i actuï en conseqüència amb el que estem esperant d’ell.

Això s’explica perquè l’adolescent interpreta aquestes expectatives com la confiança que se li està donant, i això contribueix en la seva motivació, el reforç positiu o les sensacions de recompensa.

De fet, està demostrat que un dels factors més importants de l’èxit en el rendiment acadèmic dels adolescents són les expectatives que els pares, professors i la societat en conjunt posen en ells.

Què podem fer?

Per tant, siguem un model per a ells i parlem-los de la manera en la qual volem que siguin. Destaquem la seva intel·ligència, les seves capacitats, la seva potencialitat per a canviar el món, aquelles accions que fan bé, etc. Jo ja n’he vist els efectes, però no es pot fer tot el canvi des de dins la consulta.

Si necessites ajuda per aplicar aquesta idea amb el teu adolescent, no dubtis a consultar-nos!

Iris Ramon Torres
Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)