A Teràpia individual, Teràpia infanto-juvenil

Els elements biològics que posen en marxa el mecanisme de la son són molts, i molt específics. Però més enllà de la part biològica, m’agradaria parlar de la relació entre el pensament i l’insomni.

A partir de certa edat, hi ha un descobriment al qual tots més o menys hi arribem. És el següent: si a l’hora d’anar a dormir em poso a pensar, segurament em serà més difícil agafar el son, i molt probablement pateixi insomni aquella nit. Val a dir, que si el contingut del pensament és quelcom que m’angoixa o em preocupa, aquesta probabilitat d’insomni, es duplica. Ja ho deia en Bertand Russell: “El savi només pensa en els seus problemes quan té sentit fer-ho, la resta del temps pensa en altres coses o, si és de nit, no pensa en res”. Així és. Però ni ningú neix savi, ni és fàcil no pensar en res.

Per això, m’agradaria donar uns consells. Especialment pels joves i adolescents que comencen a patir els estralls de passar una nit desvetllats.
– Una estona abans d’anar a dormir és recomanable anar baixant les revolucions del pensament. No seria aconsellable ni estudiar, ni exitar-nos amb determinats jocs d’ordinador, ni escalfar-nos el cap amb les xarxes socials.
– No és un bon moment per discutir, ni resoldre problemes complicats que activen el pensament.
– És recomanable fer algun exercici de relaxació muscular.
– Deixar de pensar. Com? Doncs sense prohibir-nos el pensament, que només provocaria l’efecte contrari. Deixar i permetre que vinguin pensaments, però sense enganxar-nos a cap d’ells. Seria molt similar a fer una meditació, però sense l’esforç de concentració que requereix meditar.

Aquests són alguns dels consells que us proposo per evitar entrar en pensaments conscients, que ens allunyen del son, i ens provoquen insomni.
Com us deia al començament, hi ha altres factors implicats que poden provoca insomni: no estar prou cansat, fer la migdiada, algun altre trastorn que pateixi la persona, haver pres excitants, una certa vulnerabilitat genètica,… Però penso que n’hi ha un de molt important, que és el que avui he volgut exposar.
Si vas a dormir, no pensis, permet el pensament, però obre la ment i deixa’l passar.

Marta Santaeulària

8.318