A Teràpia individual

“Res hi ha més fort que l’habit”. Això ens deia Ovidi ja des de abans de Crist. I sabem que és així, per això hem de procurar adquirir hàbits que ens afavoreixin la salut i l’esperit. També és cert que hi ha hàbits que són molt neutres, ni bons ni dolents, ni millors ni pitjors.

Hi ha gent que te l’hàbit d’esmorzar cada dia al bar, hi ha qui esmorza a casa, i fins i tot, qui no esmorza. Però el que si hem vist aquests dies de COVID i restriccions, és que els hàbits tenen una força increïble en les persones. Si els bars i les terrasses estan tancades, doncs m’agafo el cafè i me’l prenc a un banc o caminant o uns metres enllà de la cafeteria. Per què?, doncs perquè hi estic acostumat, tinc l’hàbit de fer-ho. No ho ha fet tothom, és clar. Hi ha moltes altres persones que s’han adaptat a les restriccions i han alterat els seus hàbits fent les coses diferents. Tant per uns com pels altres, això penso que és bo, ja que t’obliga al canvi, per mínim que sigui, i per tant posa a prova la nostra capacitat d’adaptació.

Si ens haguéssim proposat fer estudis o observacions massives, imagino que algunes conclusions haguéssim pogut treure. Potser estic caient en tòpics de forma inductiva, però visualitzo grups.
Un d’ells, més aferrat als hàbits o costums. Potser més rebel, potser més obstinat, o més resistent a renunciar a petits plaers. “Jo prenc cada dia el cafè fora i ho seguiré fent”. Tot i que com deia ho han hagut de fer de forma diferent.
Un altre grup, potser més obedient, potser amb més capacitat d’adaptació, potser més flexible. “Abans esmorzava al bar i ara ho faig a casa”.

Diuen que tardem vint dies a interioritzar els hàbits. És a dir, si som capaços de repetir una acció 20 dies seguits, en principi, ja s’haurà convertit en un nou hàbit. Penso que és molt qüestionable, però bé, seguint aquest principi teòric, ara hauríem interioritzat un nou hàbit que haurem de tornar a canviar….o no. Potser per això avui, malgrat ja podíem esmorzar dins o a les terrasses dels bars, he seguit veient gent, amb cafès amb llet dins de gots de cartó, prenent el cafè drets al carrer o demanant entrepans per emportar. L’home i els seus costums….

 

Marta Santaeulària
8318