A adolescència, nens, pares, Teràpia individual

L’ansietat està augmentant entre infants i adolescents. Els estudis mostren que un de cada vuit nens pot experimentar ansietat.

L’ansietat és un estat de l’ànim d’agitació i inquietud. És un estat d’angoixa que un nen no pot controlar i pot acabar afectant el seu comportament.

Els nens es preocupen i se senten sols amb les seves preocupacions. Depenent de l’edat, van canviant les seves preocupacions. Al principi, es preocupen per ombres, fantasmes i criatures imaginàries. Després, per coses que no poden controlar, com incendis o desastres. I per exemple, quan són més grans es preocupen per la seva família, especialment pels pares.

Els nens que mostren ser més imaginatius, que tendeixen a exagerar les coses, que estan permanentment en estat d’alerta, a la defensiva o els que tenen problemes per gestionar les emocions, són propensos a patir ansietat.

 

Les situacions que més solen provocar problemes d’ansietat en els nens són:

– Divorci dels pares

– Perduda d’algun ésser estimat

– Canvis transcendentals de la vida (Ciutat, col·legi…)

– Convivència amb familiars violents o ansiosos

 

Com detectar l’ansietat en els nens?

Sovint, els nens mostren ansietat en fer preguntes repetitives, com per exemple: “què passa si…?”, “què passa si et poses malalt?”, “què passa si hi ha una inundació?”.  Les explicacions lògiques o els intents de tranquil·litzar-los no són suficients.

També solen mostrar ansietat per esdeveniments molt llunyans en el futur o es preocupen per si els altres tenen motius per estar molestos amb ells, i llavors se solen disculpar excessivament o innecessàriament.

 

I després, hi ha senyals o manifestacions físiques de l’ansietat:

  • Nerviosisme general, taquicàrdies, sudoració, dificultat per respirar que pot provocar marejos o dolors de cap, tensió muscular, dolors d’estómac i no sentir-se prou bé com per anar a l’escola.
  • L’ansietat pot crear problemes per conciliar el son o romandre adormit, o pot interrompre el son amb malsons.
  • El rebuig a l’escola és un problema comú entre els nens amb ansietat. Pot prendre la forma de no voler aixecar-se del llit als matins d’escola. Un baix rendiment escolar pot ser una senyal de que el nen està preocupat.
  • Els nens ansiosos poden no estar disposats a participar en experiències que d’altres  en gaudeixen, com anar a les cases d’amics, sortides familiars o vacances. L’evitació és un enfocament comú, tot i que desadaptatiu de les situacions que provoquen ansietat. Negar-se a separar-se dels pares és un signe comú d’ansietat en els nens.
  • També pot aparèixer com a problemes per recordar coses o concentrar-se en coses. Tenir  pensaments negatius, atacs de fam, tics nerviosos com mossegar-se les ungles o moviments repetitius.

Per aturar l’angoixa, és important trobar-ne l’origen i gestionar-la. Però si el nen està en ple atac d’ansietat, llavors cal tranquil·litzar el nen perquè torni a controlar les seves emocions. Les tècniques de relaxació funcionen molt bé, sobretot les tècniques que ajuden a controlar la respiració.

Per a qualsevol dubte, o si detecteu aquestes senyals en els vostres fills i l’estan afectant en el seu dia a dia, és important que us poseu en contacte amb un professional especialitzat i que pugui fer-li una valoració per poder-lo ajudar.

 

 

Cristina Gras Sala

Psicòloga infanto-juvenil

Col. Nº 22897