A Teràpia individual

                                                               

Enfadar-nos és i ha estat sempre una opció. En realitat avui en dia ens enfadem molt més que fa 50 anys. Vivim en una societat on correm, correm per a tot, fins i tot quan no cal correr i és a causa de totes les espectatives que ens posem. Moltes d´aquestes espectatives són exigències. Les exigències no porten res de bo. Enfadar-nos neurotitza el nostre diàleg intern i si no ens plantegem perquè ens estem enfadant, es torna automàtic sense adonar-nos ja estem enfadats. Si vaig al cotxe i em trobo un embús, m´enfado…Que la meva parella avui no ha fet la feina que li toca de casa…m´enfado. Que els nens no han recollit les joguines…m´enfado. Això passa perquè les nostres exigències ens diuen, això hauria de ser així…hauria d´estar fet…Em de tenir en compte que això ens passar també personalment, ens exigim per creences personals i s´afegeix una societat on el que és urgent s´atén primer o té preferència

d´avant el que realment es important, així que moltes vegades ens costa ser coherents amb nosaltres mateixos. Es ha dir el que pensem, el que sentim i el que fem ha de ser el mateix i estar alineats.

En realitat, si ens fixem en els motius que ens fam enfadar, moltes vegades no són tan importants. Que és el pitjor que pot passar? És tan horrible? La resposta és NO. La Psicologia Cognitiva obre les portes una vegada mès, en aquest cas es tracta de renunciar i buscar solucions: Que estic en un embús…trio escoltar una cançó que m´encanta, en comptes d´enfadar-me que no soluciona l´embús. Que la meva parella avui no fa la seva feina de casa…ho puc compendre perquè a mi també em passa, tots tenim dies així. Que els nens no recullen les joguines…des de l´amor puc proposar un joc, a veure qui guarda més joguines, que no funciona…on està escrit que els nens sempre recollen les joguines?. En el cas de l´embús trio regalar-me una cançó que m´encanta…em tracto amb amor. En els altres casos trio l´amor cap a ells i com no m´enfado, de rebot aquest amor també ho rebu jo.

Recursos que apliquem: Perseverança, intel-ligència i amor.

Fer les coses des de l´amor és renunciar a exigències intel-ligenment, si perseverem millorarà la nostra salut i la dels altres, gaudint d´aquest bell regal que és la vida.

És bo recordar que enfadar-se té un gran cost per a la salut mental i física.

Marisa Castilla