A Teràpia de parella, Teràpia individual

Cada any quan arriba aquesta època parlo de les reunions familiars, la trobada, la celebració, l’estrès, els compromisos, els conflictes… Enguany no és diferent. Sembla que la covid-19 ho ha canviat tot, la nostra manera de veure’ns, relacionar-nos, els espais, les normes… i és cert, però sento que les qüestions de fons són les mateixes de les de tots els anys.

Cada any us convido a reflexionar sobre com volem celebrar les festes, amb qui i en quines condicions. Que observem si estem arrossegant a la nostra parella o fills a taules en les quals no se senten còmodes o fins i tot a nosaltres mateixos. Fer les coses perquè toca o per costum no acostuma a ser la millor manera.

En el meu entorn pròxim estic veient de tot, famílies que no es reuniran amb ningú, famílies que han prioritzat una part de la família, famílies que es reuniran canviant l’entorn o la manera…, i en tots els casos estic veient un gran exercici d’assertivitat, negociació, comprensió i presa de decisió. Enguany hem tingut aquestes converses que altres anys acabem obviant i que comença amb un “Com voleu que ho celebrem aquest any?”.

Aquest any són unes festes estranyes, cert, però també tenim l’oportunitat de redefinir el sentit d’aquestes festes i de viure-les amb més consciència.

Si encara no heu tingut l’oportunitat de tenir aquesta conversa amb les vostres famílies us deixo 4 tips sobre com fer-ho:

  • Mostra empatia. Posa’t en el lloc de l’altre, entén i comprèn com se sent.

  • Practica l’escolta activa. Demana opinió als teus familiars. Què volen ells?.

  • Mantingues la calma. No t’enfadis ni et posis a la defensiva. Des d’un estat emocional intens com la ràbia, la tristesa o la por és difícil ser assertiu. Si ens domina la ràbia, ens podem comunicar de manera agressiva i si ens domina la por o la tristesa tendirem a una comunicació passiva.

  • Expressa les teves emocions i opinions amb claredat. No es tracta de debatre, ni convèncer a ningú sobre la millor manera de fer-ho, sinó d’expressar els nostres sentiments sobre aquest tema i defensar els nostres drets.

Finalment m’agradaria compatir amb vosaltres el meu propòsit per a aquests dies i és “no jutjar”.

Bones festes!!

Laura S.