A Teràpia individual

Aprender a enfadarse

La ràbia és una emoció que, en baixes dosis, és necessària per posar límits i lluitar contra injustícies. Per això, cal aprendre a enfadar-se i permetre actuar des d’aquesta emoció.

“La ràbia és com el picant. Una mica t’aclareix però en excés t’adorm “. De la sèrie Gambito de Dama.

Ira irracional o enfado racional?

Es pot diferenciar quan sentim una ràbia sana d’una ràbia insana per la nostra forma d’actuar davant seu.

L’emoció sana d’enuig o molèstia té com a conseqüència realitzar conductes constructives, com expressar el que ens ha ofès i com ens ha fet sentir i saber posar límits a la persona que ens ofèn. En canvi, amb l’emoció insana d’ira es duen a terme conductes disfuncionals, com atacar verbal o físicament, venjar-se o tallar tota possibilitat de comunicació.

Les conseqüències de la ira

A curt termini, pot semblar que la ira és l’única solució factible davant de situacions que percebem com injustes, incòmodes o frustrants. En canvi, la ira, com a emoció “explosiva”, té conseqüències indesitjables a llarg termini:

  • Deteriora les relacions interpersonals: els altres tendeixen a allunyar-se. Però, si romanen, ho fan per por i no per respecte.

  • Deteriora la salut mental: les exigències de justícia i comoditat i els pensaments de condemna fan que perdem objectivitat i capacitat empàtica i entrem en un bucle de pensaments negatius i destructius.

  • Deteriora la salut física: alts nivells de tensió física, pressió arterial i augment de pulsacions fruit de l’acció de l’adrenalina altera l’equilibri natural de el cos. Per exemple, el sistema immunològic.

 

Algunes claus per aprendre a enfadar-se

En lloc d’agredir, atacar, oposar-se de forma inflexible o venjar-se des de la ira irracional, les claus per aprendre a enfadar-racionalment són:

  • Practicar l’assertivitat: expressar opinions i desitjos i reclamar drets propis sense ansietat excessiva i sense afectar els drets dels altres.

  • Expressar els sentiments: expressar emocions desagradables, com l’enuig, ajuda a alliberar tensions. D’aquesta manera, no s’acumula la pressió que generen i que pot acabar explotant.

  • Aprendre a negociar: evitar la rigidesa de cercar únicament el propi benefici. En el punt mitjà de guanyo-ganes es renuncia a algun benefici, però es guanya en flexibilitat i salut.

  • Demanar canvis de conducta: no jutjar a la persona, sinó a la seva conducta. Així, es dóna un marge perquè es puguin corregir comportaments.

  • Posar límits sans: sense exigir als altres que es comportin com un vol. D’aquesta manera, es pot mesurar si hi ha hagut algun progrés sent flexible i acceptant que no som perfectes. Pots aprendre sobre els límits llegint aquest post.

Ana