A Teràpia individual, Teràpia infanto-juvenil

La manca de memòria és una queixa habitual de moltes persones. La seva por és estar desenvolupant algun tipus de demència precoç, però la gran majoria d’elles no tenen un problema de memòria sinó un problema d’estrès o de sobre-estimulació.

L’estrès diari fa que atenguem moltes coses alhora, i així l’atenció que posem en cadascuna d’elles es veu minvada i per tant som incapaces de recordar-les de manera clara més tard. Si estic tancant llums mentre busco les claus de casa i enviant un missatge a la meva amiga perquè arribo 5 minuts tard, quan tanqui la porta segurament em vindrà el dubte de si m’he deixat la llum de la cuina encesa o la finestra de l’habitació oberta.

A l’estrès diari també caldria afegir com l’ús de les tecnologies està afectant la nostra capacitat d’atendre un únic estímul. Mentre naveguem per Internet la nostra ment s’acostuma a una lectura superficial, fragmentada i ràpida. Cada enllaç que obrim ens provoca una descàrrega de dopamina, i acabem saltant compulsivament d’un contingut a un altre. Es podria dir que tot el temps que passem navegant per la pantalla estem entrenant al nostre cervell perquè atengui diverses coses alhora i empobrint la nostra capacitat d’atenció a un únic estímul.

Igual que quan naveguem per les pantalles, en la nostra vida analògica saltem d’una tasca a una altra sense acabar-ne cap. En consulta sempre poso d’exemple el que li pasa a un ordinador quan comencem a obrir programes sense parar: a la poca estona la memòria de treball es comença a saturar i s’alenteix el processament de tal manera que o parem o se’ns bloqueja del tot. Això mateix li fem al nostre cervell, saltem d’un tema a un altre, i saturem la nostra memòria de treball de tal manera que ens acabem sentint lents, bloquejats i incapaços de retenir-ne res.

L’atenció plena és un procés necessari per a poder memoritzar adequadament.

Què podem fer per a millorar la nostra memòria?

Parar, reduir el ritme. Si és necessari, quan notis que vas accelerat asseu-te una estona i no facis res.

Atendre una sola cosa alhora. Evita el multi-tasking en tots els àmbits de la vida.

Reduir distractors i estímuls. Silencia les notificacions del teu smartphone o apaga’l si és necessari. Redueix al màxim el temps que li dediques a la navegació sense rumb a les xarxes socials.

Cultiva l’atenció plena. Implica’t en activitats que requereixin atenció plena per part teva (una classe de ball, ceràmica, acudir a una xerrada, llegir un llibre, assistir a un concert, donar-te un massatge…).

Cuídarnos. Dorm, descansa, menja adequadament i fes exercici regularment.

 

Laura S. (col. 21209)