A Teràpia individual

Un gran nombre de pacients que venen a consulta es queixen per tenir pensaments negatius recurrents i incontrolables que els genera molt malestar.

Aquests pensaments, són pensaments del tipus: “tot anirà malament”, “tindré una malaltia”, “em moriré”; pensaments molt catastròfics generats per una sensació de no tenir el control sobre les coses que passen.

Aquesta sensació de no tenir el control sobre les coses que passen ens indica que la persona té una gran inseguretat interna i que, per tant, al no tenir control sobre sí mateix/a ho externalitza a factors externs.

Però, què més hi ha darrera dels pensaments obsessius i catastrofistes? Per què la persona ha arribat a desenvolupar aquests tipus de pensaments tan angoixants?

És aquí quan hem de repassar la història de vida de la persona per tal de trobar aquells bloquejos emocionals que en el seu moment no va poder resoldre i, per tant, s’han quedat enquistats donant lloc a tota aquesta simptomatologia.

 

Quin tipus de bloquejos emocionals pot haver?

Poden haver tants tipus de bloquejos emocionals com persones hi ha, ja que cada persona ha viscut una trajectòria de vida única, s’ha enfrontat a situacions diferents i ha establert dinàmiques de relacions també diferents.

No obstant, sí que he pogut observar un patró recurrent de bloqueig emocional en persones que pateixen de pensaments negatius obsessius: la repressió de la ràbia i la sensibilitat a la culpa.

Són persones que acostumen a sentir-se culpables en nombroses situacions, llavors la pregunta seria: de què senten tan culpables? I aquí és quan hi té lloc la repressió de la ràbia.

És a dir, per l’educació rebuda en les seves famílies han après que sentir ràbia és quelcom molt dolent i de mala persona i que, per tant, s’ha de reprimir i evitar a tota costa; i així ho fan. No obstant, tot ésser humà sent ràbia en diverses situacions i, per tant, per molt que la reprimeixin la ràbia hi és igualment, no es por eliminar ja que és una emoció natural de l’ésser humà.

Amb la qual cosa el bloqueig emocional d’aquestes persones és el següent: sento ràbia però com que sentir ràbia és de mala persona em sento culpable i llavors la bloquejo. Per tant, els pensaments negatius catastròfics és una manera d’autosabotejar-me pel sentiment de culpa que tinc pel fet de sentir ràbia.

Per tant, el treball emocional consistirà en desbloquejar aquest bloqueig emocional i alliberar a la persona del sentiment de culpa.

 

Mònica Blasco Raventós

Psicòloga col. 21198