A Teràpia infanto-juvenil

Ja arriben les vacances de Nadal, moment de fer i rebre regals. Si estàs intentant trobar els millors regals pels més petits de casa, o si ets de les persones que ho passen malament per trobar una bona idea pels infants, o els manca el temps per pensar i els recursos per comprar, aquí tens una guia amb algunes idees per enfrontar-ho.

És possible que hagis sentit a parlar d’una tendència que es va posar de moda ja fa temps i que es coneix com la regla dels 4 regals. Aquí t’expliquem en què consisteix i per quins motius pot ser recomanable.

Per què optar per aquesta opció?

La idea principal és simplificar les compres nadalenques, que tants maldecaps ens poden ocasionar, sobretot quan es tracta d’obsequiar els més petits de la família, sovint els que més gaudeixen d’aquestes dates; però també si el que volem és evitar gastar-nos quantitats exagerades de diners comprant articles innecessaris.

Com funciona?

Es tracta de comprar només 4 articles:

  1. Un objecte o joguina que vulgui: triem una cosa que realment desitgi amb molta il·lusió, amb la idea de satisfer les seves necessitats emocionals.
  2. Un ítem que necessiti: algun objecte pràctic, de qualsevol classe, que realment li faci falta. Alguns exemples podrien ser material escolar, algun objecte per la seva habitació, una motxilla, etc.
  3. Una peça de roba o sabates: un article per vestir, que s’adapti a les seves necessitats i al seu gust.
  4. Una cosa per llegir: un llibre estimulant, que pot ser tant en format de lectura tradicional com en format electrònic.

Aquestes quatre categories no són opcions tancades, sinó que donen joc a la creativitat i a la personalització dels regals. Així, aconseguim fer regals que els agradin molt, però que, al mateix temps, s’ajustin al nostre pressupost i a les seves necessitats.

Però, com li explico?

I si sempre li hem comprat l’immens nombre de joguines que ens ha demanat, sense tenir en compte si es tractava d’una joguina educativa, o d’un objecte pràctic? Com ho fem ara per canviar la rutina de cop i volta i que entenguin per què només rebran quatre regals?

La resposta és, convertir aquest moment en una ocasió per educar-los en la importància del minimalisme, la sostenibilitat o la moderació; així com per educar-los en la gratitud, tot explicant-los que molts altres nens al món no tenen cap regal, i que en les vacances de Nadal hi ha moltes altres coses importants, com ara el temps i les experiències compartides.

La Cinquena Idea

I, relacionant-ho amb la idea anterior, m’agradaria deixar un últim apunt per destacar que, per descomptat, el millor regal sempre és una experiència que ens permeti passar temps de qualitat junts, un pla familiar no material. Recordem que el temps i l’atenció és el millor regal que podem donar als nostres nens!

 

Iris Ramon Torres

Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)