A Teràpia individual

La regulació emocional és el procés mitjançant el qual aconseguim fer coses productives amb allò que sentim. No consisteix en el fet que les coses no ens afectin. Tenim sistemes de regulació automàtics, però a vegades interferim i això impedeix la regulació. Les emocions són importants i funcionals. Ens informen d’una necessitat, per exemple, la tristessa ens informa de la necessitat de consol o la ràbia de la necessitat de defensar-nos. El problema és quan aquestes emocions no em porten a demanar consol o defensar-me i per tant impedim el processament emocional.

Estar bé o malament no és una emoció, és una mescla d’emocions, sensacions físiques i pensaments. És important posar nom a allò que sentim. Una gestió emocional negativa seria aquella en la qual donem moltes voltes al problema present (quina desgràcia!, quina mala sort!) o ens preocupem per problemes que poden ocórrer en el futur o fins i tot evitem les emocions (“no em passa res”).

És molt important connectar amb el cos quan sentim alguna emoció. El cos és l’arrel, sense aquesta connexió, l’emoció no es regula bé. Per exemple, podem plorar però no acabar de sentir-nos aliviats per no estar conectant del tot amb aquesta tristessa en el cos. Totes les emocions tenen un valor. La capacitat reflexiva és una capacitat reguladora (consciència que són aquí i amb què es conecten).

El primer a treballar és: el que no funciona. El cervell està configurat i entrenat en una direcció, per això és important fer passos diaris cap a una mateixa direcció que anar provant una cosa nova cada dia.

Si no notem les nostres emocions serà important mirar-nos cap endins, observar la nostra respiració, sensacions. Posar la mà en el pit o estómac i observar que sento sota. També puc llegir sobre el món emocional, parlar des del “em sento” o pensar quan vaig començar a sentir-me així.

En canvi si sentim massa serà important parar esment a què em dic, què sento sobre el que sento (ex. sento vergonya per estar trista), mirar amb distància (pensar en això quan hagi passat una estona).

 

MIRIAM PUIG CLARAMUNT

PSICÒLEGA GENERAL SANITARIA

Nº COL. 23417