A Teràpia individual

Propòsits d’any nou, com apuntar-se a al gimnàs (anar, ja és una altra cosa), menjar saludable, estalviar o aprendre una llengua … no són realistes. Són els més comuns i es repeteixen gener rere gener gairebé per inèrcia. Només cal veure les ofertes que llancen gimnasos i acadèmies. Ens autoimposem objectius a complir abans d’acabar l’any per motivar-nos, i aquest 2021 sembla que no serà diferent.

 

Els propòsits d’any nou autoimposats

Aquests propòsits no són realistes per diverses raons. Una d’elles és que no són objectius ben plantejats. Són massa generals, fins i tot exigents. ¿I què passa amb les exigències? Que ens creen la necessitat de complir-les.

 

  1. A la majoria no solament no li serveix aquesta exigència, sinó que, a més li fa sentir malament amb si mateix @. Succeeix el que s’anomena indefensió apresa. Per la nostra pròpia exigència incomplerta, ens creiem incapaços. A la llarga, porta a no fer res, encara que hi hagi oportunitats futures de posar-hi remei, fins i tot evitant aquestes oportunitats.

 

  1. Encara que hi ha a qui li serveix exigir-se. Però quan sorgeix un inconvenient i no la pot complir, llavors hi ha un problema. Sent ràbia perquè la vida hauria de facilitar-li les coses, o depressió perquè ja no val per a res, o ansietat perquè no la complirà a temps.

 

Els propòsits d’any nou heteroimposats

Una altra de les raons és que caiem en l’error de plantejar els propòsits pensant en els altres. És el que s’anomena desitjabilitat social. Tothom té cert grau de desitjabilitat social, al cap i a la fi, som éssers socials. La qüestió està en si “fer el que s’espera de mi” o “el que està ben vist” a través de propòsits és coherent amb un@ mateix@. Si, en canvi, no trobem raons personals de pes per posar-se un objectiu, hi ha el risc de tornar als punts 1 i 2.

 

Ens persuadim o convencem millor per les raons que trobem nosaltres mateixos que per aquelles que provenen de l’esperit d’altres – Pascal.

 

La importància del context en els propòsits

A tot això, se li afegeix la importància del context. De l’any 2020, molts i moltes es porten l’aprenentatge de viure el present i valorar la quotidianitat. La percepció del món i de el futur ha canviat. Per què no va a fer-la percepció d’un@ mateix@? I això inclou no autoexigir-se propòsits rígids.

 

Les claus per fer propòsits d’any nou realistes

Per això, les claus per fer propòsits realistes són:

  • Sigues realista. Pregunta’t si els teus objectius són realment desitjats per tu i si podràs assolir-los.
  • Sigues especific@. Mesura quins objectius vols aconseguir en resultats i en temps.
  • Evita la rigidesa. Tot canvia, si un propòsit ja no és desitjat o assolible, pots modificar-lo o deixar espai per a alguna cosa més important en aquest moment.
  • Practica la constància. Encara que puguis canviar els teus propòsits, no els abandonis al mínim inconvenient.
  • Practica la compassió. No sempre sentiràs que pots amb tot, i això està bé, dona’t permís per descansar.

 

I recorda, que els propòsits no són obligatoris. Si no t’ajuda fer propòsits en any nou, aquestes claus poden ajudar-te a plantejar objectius a curt, mitjà i llarg termini en qualsevol moment.