A Teràpia infanto-juvenil

Com a continuació del post “PAUTES CONDUCTUALS PER A PARES DESESPERATS” avui us portem: PAUTES PER MILLORAR L’EDUCACIÓ EMOCIONAL.

Com us comentàvem a l’esmentat post: els problemes de conducta, molt sovint poden venir d’una mala gestió emocional, la frustració se sol portar el paper protagonista però no és l’única que pot aparèixer.

Primera infància

En la primera infància ja poden aparèixer aquest tipus de problemes en nens i nenes amb una activació emocional més intensa o una baixa tolerància a la frustració. En aquesta etapa ja es poden començar amb les primeres pautes:

  • Donar exemple. Uns pares que saben regular les seves pròpies emocions donaran molt millor exemple per a que les seves filles /fills puguin adquirir aquest aprenentatge.
  • Validar les emocions: Tendim a pensar que quan un nen/nena es desborda emocionalment és perquè ens està prenent el pel, vol aconseguir alguna cosa, vol cridar l’atenció, etc. Aquest punt de vista no ajuda. Si es desborda és perquè la situació és desbordant per ella/ell. Per tant, hem de validar les seves emocions (mai censurar el plor, per exemple) i intentar mostrar comprensió i empatia. Alhora no cedirem en la seva demanda i ho explicarem amb serenitat i fermesa. “Entenc que vulguis aquesta joguina perquè és molt maca però em sap molt de greu, haurà de ser un altre dia”. Aquesta frase d’exemple pot resumir bé l’actitud que val la pena tenir.

Primers noms d’emocions

Més endavant, quan van adquirint nou vocabulari en el seu llenguatge es poden anar introduint els noms de les emocions bàsiques.

  • Ajudar-los a posar nom a les emocions. Quan estiguin especialment contents, tristos, enfadats o quan tinguin por haurem de intentar que ells anomenin aquestes emocions pel seu nom. A mesura que vagin creixen anirem augmentant aquest vocabulari.
  • Una altra estratègia útil és explicar contes o posar pel·lícules amb contingut emocional que ens serveixi també per ensenyar els noms i parlar de les experiències emocionals dels personatges.
  • En aquesta línia també és important l’exemple. Que els pares parlin amb normalitat dels seus problemes del dia a dia i expressin les emocions que han sentit i com han afrontat la situació també ajuda molt.

Expressió d’experiències i emocions

Ja quan el llenguatge està més assolit i ja expliquen el que han viscut a l’escola aquell dia (o qualsevol altre situació) hem de intentar:

  • Escoltar activament el que ens expliquen. Si no tenim temps o no podem posar atenció els hi demanem que esperin breument fins que puguem posar l’atenció que cal. El que expliquen per ells és important i és important tenir-ho en compte i no treure importància al que expliquen. Validarem les emocions que li han generat aquella situació.
  • Després és hora d’ajudar-los a enfrontar situacions emocionalment complicades intentant donar respostes constructives. Procurarem no resoldre nosaltres el problema sinó ajudar-los a generar diferents maneres de veure la situació i de resoldre. Amb això, ensenyem a que confiïn en ells mateixos com a creatius a l’hora de pensar com solucionar una situació.
  • En aquesta línia també serà important l’exemple. “M’ha passat això però he pensat que tenia una part positiva i al final he escollit entre 3 possibles solucions la que més m’ha semblat que funcionaria”.

 

Si no et veus amb cor de portar a terme aquestes pautes o creus que ja és massa tard per a aconseguir-ho pel teu compte, no ho dubtis, demana ajuda ja que mai és massa tard i les pautes s’apliquen bé.

 

Patricia Vílchez Las Heras

Psicòloga sanitària infanto-juvenil

Col·legiada 21639