S’acosta Nadal i aquestes dates signifiquen any rere any el moment de triar regals pels nostres éssers estimats. Estarem tots d’acord que aquest any ha estat estrany i, malauradament, moltes persones s’hauran de perdre aquelles grans reunions amb tota la família. Si més no, segurament encara tinguem més ganes de compartir i celebrar de la manera que puguem.
Intercanviar regals per Nadal és un moment alegre, però sovint també es pot convertir en una font d’estrès o ansietat quan dubtem en què hem de regalar, quants diners podem o hauríem de gastar.
Recentment vaig descobrir un estudi dut a terme per experts en l’àmbit de la felicitat de diverses universitats dels Estats Units i que suposa una transformació de la manera en què solem percebre l’acte de fer i rebre regals.
Sovint oblidem que el simple fet de donar un regal ja és un acte que ens fa una mica més feliços a nosaltres mateixos. Tanmateix, assumim que el nostre esforç sempre és directament apreciat, però el receptor no podrà veure tot el temps i atenció que hi hem dedicat.
Així, què podem regalar?
- Regala co-experiències: les experiències ens fan més feliços que els regals materials. Si les compartim, l’efecte encara és més gran, ja que, a la vegada, estem regalant temps de qualitat. Poden ser coses tan simples com veure una pel·lícula junts.
- Regala alguna cosa que tinguis en comú amb el receptor. No només ens farà escollir millor, sinó que també ens sentirem bé i reforçarem la relació.
- Regala en el temps: la recerca científica ens diu que la felicitat respon a la freqüència i no a la intensitat dels successos. Quan regalem una experiència que podrem gaudir més endavant, l’anticipació permet estendre felicitat i benestar. Ara més que mai, necessitem aquesta esperança i optimisme que pot arribar quan tenim alguna cosa que esperar. El calendari d’Advent és un bon exemple de la il·lusió que ens fan els regals segregats en el temps.
- Practica l’escolta activa. És cert que és molt difícil entrar en la ment d’una altra persona, fins i tot quan la coneixes molt bé. Si no et ve de gust preguntar directament què li agradaria rebre, sigues subtil, fes preguntes que et donin pistes, sigues empàtic i escolta.
- Regala creativitat: Aprofita que en els regals no hi ha normes, i el receptor apreciarà tot l’esforç que facis. Aprofita-ho per desenvolupar la teva creativitat, per exemple, amb regals fets per tu mateix.
Però, com podem ser millor receptors? Sovint no pensem des d’aquest punt de vista. Podem contribuir a fer que la persona que ens ha fet el regal se senti competent i satisfeta amb la nostra reacció:
- Expressa com et sents quan reps el regal i mostra gratitud.
- Més enllà de compartir el moment de rebre el regal, comparteix més endavant els moments en què l’utilitzis.
- Si has rebut diners, pensa a gastar-los en alguna cosa especial per a tu, comparteix-ho amb qui t’ho ha regalat i fes-lo partícip, per exemple, amb una foto.
- Dona pistes: si vols facilitar la feina, demana directament què t’agradaria rebre o dona pistes per a evitar que t’hagin de preguntar.
- I, si no reps el que t’agradaria: reconeix les dificultats de prendre la perspectiva a l’hora de fer un regal i equivocar-se.
Iris Ramon Torres
Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)