La productivitat està de moda. Sembla que hàgim d’estar sempre ocupats, no només fent una tasca, sinó diverses al mateix temps. Com si mai estiguéssim sent prou útils. Tots pensem que som capaços de fer-ho, perquè tenim la sensació que ho fem contínuament, per exemple, quan responem un email mentre parlem per telèfon amb algú, quan mengem mentre escrivim un informe, o quan tenim un infinit nombre de pestanyes obertes a l’ordinador i anem saltant de l’una a l’altra. Però, no t’enganyis. La multitasca no existeix!
Què passa realment?
La ciència ens diu que només un percentatge molt petit de la població és realment capaç de fer dues coses al mateix temps, ja que el més habitual és que el nostre cervell estigui passant d’una tasca a l’altra contínuament. Això implica que, en realitat, perdem temps en el “salt” d’una activitat a una altra, perquè la nostra capacitat d’atenció necessita cada vegada uns segons per a canviar el focus.
Per tant, la multitasca amaga un parany: no estem fent moltes coses alhora, sinó que estem canviant el nostre focus d’atenció moltes vegades en poc temps. I, sorpresa!, al final tendim a ser menys productius i a cometre més errors que si ens concentréssim en una sola cosa a cada moment.
Llavors, què hauríem de fer per a ser més productius?
Encara que pugui semblar poc intuïtiu, el més eficaç és centrar-nos en una tasca cada vegada, per molt senzilla i avorrida que sigui, i per molt que puguem sentir que estem perdent el temps! D’aquesta manera, no només serem més ràpids, sinó que també reduirem el nombre d’errors i, com a conseqüència, serem més efectius i productius.
Sabem que en el context actual, ple d’estímuls i distraccions, és molt difícil aconseguir aquesta focalització. Així que si necessites ajuda per millorar aquest aspecte, no dubtis a consultar-nos!
Iris Ramon Torres
Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)