A Teràpia individual, valores

Què és i com superar-la.

L’apatia és allò que definim com a falta d’interés o desmotivació davant de qualsevol cosa que comporti estímul extern.
Aquesta apatia pot ser provocada per por a cometre erros o pot ser una incapacitat apresa, si en el passat no ens en vam sortir.

Qualsevol que sigui el cas, hem de tenir en compte que aquesta apatia, ens pot portar a desconnectar-nos socialment i a amplificar l’apatia a altres terrenys.

Per això el preu que es paga és car, ja que pot estar connectat a estats d’ansietat i tristesa en el llarg plac.

Per evitar aquesta apatia cal “actitud”, cal voler-ho fer i trobar una ajuda que ens serveixi d’impuls emocional. És a dir he de tenir un motiu, per voler fer front a l’apatia. Aquest motiu o motius només els pot trobar un mateix, preguntant-se, des de l’honestitat absoluta, amb un mateix.

Què és allò amb què em vull comprometre i per Quins motius?

Pot ser des d’alguna cosa petita, com em comprometo amb les tasques domestiques perquè vull formar part d’aquesta família. O, em comprometo a fer esport perquè vull una vida més saludable. A altres accions més complexes, com un compromís social que requereixi estudiar alguna cosa en concret, i, fer tot un seguit d’accions per assolir l’objectiu.

Sovint el que costa és trobar allò en què em vull comprometre. En aquests casos jo recomanaria mirar al voltant i pensar com puc ajudar als altres que m’envolten: des de la família, els amics, els veïns, la comunitat, etc. Som éssers socials, i deixar de pensar en un mateix i pensar en els altres, pot ajudar.

Sortir de l’ensimasmament, no pensar tant en què em pot oferir la vida, per passar a viure-la. Pensar que puc oferir jo a la vida. Això comporta deixar l’actitut sedentària i passar a moure’ns. Després observar, llegir, investigar. Finalment, compartir aquest desig o actitud que vull adoptar d’ara endavant amb les persones de l’entorn.

El últim pas és passar a l’acció, amb compromís, i estant disposat a saltar els obstacles que se’ns vaguin presentant. A mesura que superem dificultats, ens sentirem més forts i preparats, alhora que més compromesos amb el nostre objectiu.