A Teràpia de parella, Teràpia individual, Teràpia sexual

Imagina’t que ets un conductor d’autobús amb molts passatgers. Els passatgers són pensaments, sentiments, records i totes aquestes coses que un té a la seva vida. És un autobús amb una única porta d’entrada i només d’entrada. Alguns dels passatgers són molt desagradables i amb una aparença perillosa. Mentre condueixes l’autobús, alguns passatgers comencen a amenaçar-te dient-te el que has de fer, on has d’anar, ara gira a la dreta, ara vés-te més ràpid, etc., fins i tot t’insulten i desanimen, ets un mal conductor, un fracassat, ningú t’estima… Tu et sents molt malament i fas gairebé tot el que et demanen perquè callin, se’n vagin al fons de l’autobús durant una estona i així et deixin conduir tranquil. Però alguns dies et canses de les seves amenaces i vols fer-los fora de l’autobús, però no pots i discuteixes i t’enfrontes amb ells.

Sense adonar-te’n, la primera cosa que has fet és parar, has deixat de conduir i ara no estàs anant enlloc. I, a més, els passatgers són molt forts, resisteixen i no els pots baixar de l’autobús. Així que resignat tornes al seu seient i condueixes per on ells manen per aplacar-los. D’aquesta manera, perquè no et molestin i no sentir-se malament comences a fer tot el que li diuen ia dirigir l’autobús per on et diuen per no haver de discutir-hi ni veure’ls. Fas el que t’ordenen i cada cop ho fas abans, pensant a treure’ls de la teva vida. Molt aviat, gairebé sense adonar-te’n, ells ni tan sols hauran de dir-li “giri a l’esquerra”, sinó que giraràs a l’esquerra per evitar que els passatgers es tirin sobre tu i t’amenacin.

Així, sense trigar gaire, començaràs a justificar les seves decisions, de manera que gairebé creus que ells ja no estan a l’autobús i convencent-te que estàs portant l’autobús per l’única direcció possible. El poder d’aquests passatgers es basa en amenaces del tipus “si no fas allò que et diem, apareixerem i farem que ens miris, i et sentiràs malament”. Però això és tot allò que poden fer. És veritat que quan apareixen aquests passatgers, pensaments i sentiments molt negatius, sembla que poden fer molt de mal, i per això acceptes el tracte i fas el que li diuen perquè el deixin tranquil i se’n vagin al final de l’autobús on no els puguis veure .

Intentant mantenir el control dels passatgers, en realitat has perdut la direcció de l’autobús.

Ells no giren el volant, ni manegen l’accelerador ni el fre, ni decideixen on parar.

El conductor ets tu.

 

(Text extret de la Teràpia d’Acceptació i Compromís)