A familia, Teràpia individual, Teràpia infanto-juvenil

Els nens neixen dependents de l’adult que els cuida. Necessiten un suport físic i afectiu constant en els seus primers anys de vida.

Quan apareix alguna circumstància on es redueix el temps i dedicació dels pares cap al menor és quan apareix la gelosia. El nen sent que ha de competir sobre aquesta atenció que tenia fins al moment.

Quan parlem de gelosia infantil pensem que pot aparèixer amb l’arribada d’un nou germà a la família. En canvi, els nens senten gelosia en moltes altres situacions, com per exemple quan hi ha algun altre nen que crida l’atenció dels seus pares com pot ser un nebot, veí, fills d’amics, etc.

O podria aparèixer gelosia quan passen d’ una família monoparental a compartir aquest amor amb el nou membre de la parella.


Sigui quina sigui la situació en què es produeix la gelosia, el cert és que per exemple, tenir por de perdre l’amor i atenció dels seus pares és una emoció desagradable per al nen i no ha de ser ignorada ja que podria derivar-se a altres emocions com la ràbia o la frustració. Aquí parlarem de la gelosia entre germans.

Hi ha una sèrie de senyals que  ens poden donar pistes de que el nostre fill sent gelosia i saber que podem fer com a pares.



3 Senyals que els pares poden identificar per saber si els seus fills senten gelosia:



1. Una senyal són les regressions, és a dir, quan tornen a fases anteriors que ja dominaven. Amb aquesta senyal podria estar passant alguna cosa als nostres fills i si coincideix amb l’arribada d’un germanet podria ser símptoma de gelosia. Per exemple, si el nen ja dormia a la seva habitació i comença de nou a anar-se’n al llit del pare i la mare, o comença a fer pipi al llit, o torna a tenir rabietes intenses com les que tenia de petit o comença a parlar com si fos un nadó.


2. Una altra senyal podria ser que la seva conducta habitual canviés i es mostrés més apagat. Per exemple, si el teu fill ja no vol menjar perquè ha perdut la gana o no vol jugar.


3. Una altra senyal podria ser que es comportés de forma més agressiva, que deixés d’obeir i desafiés les normes de casa. Tot i que el seu fill mostri una actitud retadora, és essencial com a pares mantenir la calma i posar-se al seu lloc per comprendre que pot estar passant.

 


Un cop hàgim identificat que el nostre fill sent gelosia, què podem fer?


El primer, és solucionar aquesta gelosia. El fet de pensar que “ja se li passarà” pot ser pitjor perquè pot derivar en ansietat o depressió infantil.


Segon, és escoltar i parlar amb el nen gelós. Podem preguntar-li com se sent, què li preocupa i què necessita per deixar de sentir-se així. Dir-li que tot i que se senti així, no han deixat d’estimar-lo i l’estimaran sempre.


Dedicar temps als nostres fills. Establir una estona diària ajudarà a que el teu fill se senti estimat, segur i confiat. Per exemple, llegir un conte, cantar una cançó, cuinar junts, etc.

Una altra manera de fomentar la relació entre germans seria ensenyant-los a compartir. Per exemple, fent jocs de cooperació, moments de compartir jocs, fer plans en família, etc.

I finalment, és important no fer comparacions entre germans ja que pot afectar en l’autoestima. Cadascú se li dona bé coses diferents i són increïbles. Cada fill és diferent, únic i especial. Un exercici que va molt bé i surten coses interessants, és demanar a cadascú que digui tres qualitats positives o característiques bones de l’altre.


En el cas que la gelosia perduri en el temps s’hauria de consultar a un professional perquè pugui avaluar què està passant i veure si hi ha alguna cosa més darrere d’aquests comportaments i actituds.

Cristina Gras Sala

Psicòloga infantil i juvenil

col. 22897