A Teràpia individual, Teràpia infanto-juvenil

La idea que la creativitat és molt important per al desenvolupament de la persona no és nova, ja en 1930 Vigotsky parlava de la funció creadora de la ment humana com a indispensable per a l’adaptació als canvis que succeeixen en l’ambient.

Pensem que això de ser creatius és un do amb el qual neixen només uns quants, però la veritat és que ningú es limita a reproduir conductes sinó que tots transformem la realitat, combinem experiències i creem. Som creatius cada vegada que improvisem un bon sopar a partir de les quatre coses que ens queden en la nevera o quan reciclem algun objecte vell i li donem un nou ús. Tots posseïm la capacitat de ser creatius i com tota competència, com més l’exercitem millor se’ns dóna.

El primer enemic del pensament creatiu és l’hàbit, les nostres maneres habituals de pensar i respondre. Resulta difícil ser creatius quan tots els dies són iguals per a nosaltres, i no hi ha res nou que alimenti el nostre repertori d’experiències. Per això, siguem conscients de les nostres rutines, dels nostres hàbits diaris i automatismes, i trenquem algun cada dia. Trencar una rutina és un exercici molt senzill que enriqueix la nostra experiència alhora que entrenem la flexibilitat mental.

La inconsciència és l’altra gran enemic del pensament creatiu. Passem gran part del dia executant activitats com a autòmats, ens rentem les dents, ens dutxem, cuinem, mengem, conduïm, treballem, … tot això mentre la nostra ment va pensant en altres assumptes que res tenen a veure amb el que estem fent. Si no estem atents al que fem, si no en posem tots els sentits, se’ns escapa informació rellevant de l’ambient, no percebem els petits canvis que es van produint en el nostre entorn i de sobte sense saber com un dia tot ens resulta estrany.

I llavors, de què es nodreix la creativitat?

D’experiències viscudes conscientment. Com ja hem comentat, quantes més experiències diferents acumulem, de més material disposa la nostra ment per a crear.

De temps. De la pressa no sol sortir gens creatiu perquè només ens dóna temps a desenvolupar la primera idea que ens ve al capdavant i aquesta sol ser la més òbvia, la més conservadora, i en definitiva, la menys creativa. Perquè apareguin idees noves i insòlites és necessari disposar de temps.

Del joc i de l’humor. L’humor afavoreix la creativitat perquè ens ofereix una perspectiva diferent de la realitat. Mantenir el sentit de l’humor en situacions noves o difícils, ajuda a alliberar tensions i a mantenir la perspectiva de la situació. I jugar ens situa en el món de les possibilitats. Després d’una estona de joc la nostra ment està més oberta a considerar diferents punts de vista.

 

Ser creatius afavoreix la salut, el gaudi i la felicitat. Aquest estiu, dedica’t a estimular la creativitat, nodrint-te d’experiències conscients, de joc, humor i temps.