A aprenentatge, desenvolupament personal, teràpia cognitiva-conductual, Teràpia individual

Què és?

El model de coneixement en T ens convida a tenir una base àmplia en múltiples àmbits, a la vegada que ens especialitzem en una àrea concreta. La idea és que una persona amb coneixements generals en diverses disciplines, però també amb profunditat en un camp, és capaç de desenvolupar un pensament més creatiu i efectiu davant reptes complexos.

Origen

Aquest enfocament es basa en la idea que les espècies, per sobreviure, poden ser generalistes o especialistes. Els generalistes s’adapten fàcilment a canvis, mentre que els especialistes excel·leixen en un entorn molt específic, però són més vulnerables als canvis d’aquest.

De què ens serveix?

En l’àmbit humà, aquestes estratègies són complementàries. Tenir una àmplia base de coneixements ens permet navegar en diferents situacions i fer connexions entre temes aparentment no relacionats. Això és especialment útil en una societat cada cop més canviant, on la capacitat d’aprendre i adaptar-nos és fonamental.

Però també és important assolir un alt nivell en una àrea concreta. Aquesta especialització ens permet dominar una competència específica, essent un recurs valuós tant per a la societat com per al nostre desenvolupament personal. Aconseguir el què volem requereix pràctica deliberada: tenir objectius clars, esforçar-nos amb una dificultat gradualment més alta i obtenir retroalimentació constant.

A més, combinar l’aprenentatge general amb l’aprenentatge profund estimula la creativitat, ja que ens exposa a punts de vista diversos que podem connectar amb la nostra especialitat. Les persones que segueixen aquest model desenvolupen una ment més oberta, adaptativa i innovadora. No es tracta només de saber una mica de tot i molt d’una cosa, sinó de mantenir la curiositat i el desig d’aprendre al llarg de la vida.

Reflexiona-hi

En resum, aquest model en T de coneixement proposa un equilibri entre l’amplitud i la profunditat del saber. Aquesta combinació ens ajuda a entendre millor el món i a desenvolupar habilitats versàtils i adaptatives, que ens permetran créixer tant personalment com professionalment.

Iris Ramon Torres
Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)

Think – Espai de Psicologia