En els últims mesos, s’ha popularitzat una tècnica d’estudi anomenada Mètode Blurting, explicat per una youtuber al seu canal dedicat a la millora de l’estudi.
En què consisteix?
Es tracta d’una tècnica d’estudi que pren el nom del verb anglès “to blurt”, que es podria traduir com deixar anar abruptament o sense pensar. Es basa en la repetició i associació del material d’estudi, sense parar massa a l’anàlisi. L’objectiu és que la informació es guardi a la memòria a llarg termini sense necessitar un gran esforç conscient.
Quins són els passos a seguir?
- Organitzar els apunts: per facilitar l’assimilació del material, és millor organitzar-lo per apartats, amb títols i subtítols clars, o amb un mapa mental que permeti tenir una imatge clara i completa, com a mínim global, del que s’haurà d’aprendre. És important que les notes siguin detallades i llegibles.
- Llegir: es tracta de repassar la lectura que s’ha d’estudiar, de forma curosa i repetida, tractant de comprendre de què tracta el tema i intentant recordar-ne alguna part.
- Blurt o “deixa-ho anar”: agafa un tros de paper, amaga les teves notes i comença a escriure tot el que puguis recordar tan aviat com puguis. No t’estressis per escriure-ho tot correctament i de forma polida. Només cal que escriguis tot el que recordis, parant especial atenció a les idees més importants i a les frases o paraules clau. Dit d’una altra manera, dir ràpidament i sense pensar tot el que recordis del tema.
- Revisar i afegir: repassa les notes que hagis escrit i mira si recordes algun altre detall que puguis afegir. Un cop hagis acabat, només caldrà que comparis les teves notes amb el text original.
Per a què fer servir aquesta tècnica?
Et permetrà detectar errors d’escriptura amb facilitat, així com trobar quina informació has passat per alt. Revisar els propis errors permet aprendre d’ells i evitar que es repeteixin. Per tal que et sigui fàcil de veure què cal recordar la pròxima vegada, afegeix la informació que falti en el teu paper amb un color diferent. Pots repetir aquesta tècnica tantes vegades com ho necessitis.
Només són avantatges?
Tot i que és una tècnica molt interessant i pot funcionar molt bé, mai hi ha una estratègia que funcioni per tots i en tot moment. Com a limitacions més importants voldria destacar:
- Diferències individuals: no tots aprenem de la mateixa manera.
- Presència de trastorns d’aprenentatge: en cas de dislèxia o baixa capacitat cognitiva, per exemple, aquesta tècnica no seria recomanable o, com a mínim, requeriria ser guiada i ajustada.
- Tipus d’examen: aquesta tècnica va més enfocada a un examen de redacció oberta que a un examen de selecció entre respostes múltiples o tipus test.
- Monotonia: pot ser cansat i avorrit, pel fet d’haver d’escriure tant i de forma reiterada.
Ara et toca a tu decidir si et podria anar bé aplicar aquesta tècnica quan hagis d’estudiar. I, si necessites ajuda, no dubtis a consultar-nos!
Iris Ramon Torres
Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)