A Teràpia individual

El benestar col·lectiu:

Comença per un mateix.

Aquest any la forma de reinventar-se no va per millorar només a nivell personal. També per prendre consciència de la importància del benestar col·lectiu, que comença per un mateix.

El que és segur és que aquest any tot està sent diferent en tots els aspectes. Això no és novetat. El que sí que és nou és la forma en què alguns s’adapten als canvis.

Reinventar-se front l’adversitat

Aquesta setmana s’ha celebrat el Black Friday, un esdeveniment que es va iniciar als Estats Units per augmentar les vendes durant les festes després d’Acció de Gràcies. Així, els minoristes tornaven els seus comptes de números vermells a números negres, d’aquí el nom. Fa pocs anys es va portar aquesta tradició a Espanya, la qual hem adoptat amb tanta il·lusió com Halloween. No obstant això, aquest any toca reinventar-se. Moltes persones han decidit avançar compres nadalenques sense sortir de casa, per exemple, i les botigues que han ofert ofertes en línia han trobat la manera de fer més caixa.

Però, tot i la comoditat que ofereixen les compres per internet, a les notícies, fins i tot sortint de casa, veiem com els carrers s’han abarrotat de compradors.

D’una banda, això posa de manifest la necessitat de socialitzar, que s’ha vist tan minvada aquests últims mesos. D’altra banda fa pensar que hi ha qui tracta de fer les coses com sempre s’han fet per aconseguir aquesta sensació de seguretat a la qual en ocasions ens aferrem. Especialment en aquest any tan incert, viure qualsevol moment que s’assembli a l’antiga normalitat ens calma i ens dóna petits moments d’alegria. D’altres, en canvi, han aprofitat per reinventar-se i fer d’aquesta alegria quelcom una mica més durador.

Una societat d’individus

La societat en què vivim s’ha anat dirigint cada vegada més cap a l’individualisme col·lectiu. Ens ha allunyat dels altres com a font de felicitat per donar pas als èxits d’un mateix com a única font de satisfacció. Potser, aquest cop, la forma de reinventar-se no vagi per millorar només a nivell personal, sinó prendre consciència de la importància del benestar col·lectiu, començant per un mateix.

S’ha parlat molt aquests mesos sobre la necessitat d’autocura. No obstant, no hem d’oblidar que, com a éssers socials, en el nostre camí es creuen els camins de moltes altres persones. Amb algunes d’elles compartirem un tros més llarg que amb d’altres, però totes elles ens han fet arribar a on som, fins i tot les que ens han posat més pedres al camí.

El benestar col·lectiu comença en tu

Començant per un mateix, podem tractar de practicar la gratitud cap a un mateix i l’autocompassió, i així generalitzar-les a la resta de persones. Sigues el tram en el camí dels altres que ajuda a avançar amb compassió i gratitud, sense oblidar que en el camí en què sempre estaràs és en el teu. Torna els números vermells en números negres començant pel teu compte.

Una bona manera de practicar la gratitud i la compassió és mitjançant la meditació. Prova a donar-te un espai en el teu dia per a exercitar-les amb pràctiques de compassió i de gratitud basades en meditació i ajuda a connectar de manera profunda amb aquestes virtuts.

“Amor, gratitud, compassió i bondat són les fonts de tota felicitat pura i duradora”. – Debasish Mridha

Ana Martín Garcés
Psicòloga (col·legiada nº 27721)