A Teràpia individual

La frustració és una emoció natural i sana que apareix davant qualsevol obstacle que s’interposa entre un mateix i el que un vol.
El propòsit o, dit d’una altra manera, la funció que té la frustració és motivar-nos i fer alguna cosa sobre aquest tema per a seguir amb la nostra meta en cas que sigui a les nostres mans aconseguir-la, ja que a l’ésser una emoció incòmoda, tractarem d’eliminar-la o reduir-la.

El problema està quan ens pertorbem per sentir-nos frustrats, a això li diem baixa tolerància a la frustració. Posaré alguns exemples perquè quedi més clar:
– Puc sentir-me deprimit per frustrar-me quan penso: Vagi merda de vida, la vida hauria de ser més fàcil i no posar-me tants obstacles, llavors possiblement pot sentir-me deprimit
– Puc sentir ansietat per incomoditat si penso: no puc sentir-me frustrat, és insuportable i horrible.
– Puc sentir-me rabiós per frustrar-me quan penso: els altres no haurien d’interferir en els meus plans i haurien de fer el que jo vull.
No és la frustració la que ens porta a sentir-nos d’aquesta manera si no el que pensem sobre ella i sobre l’obstacle que se’ns ha presentat. Exigir i queixar-se que la situació hauria de ser diferent només fa empitjorar la situació.

Però llavors, com podem desenvolupar una alta tolerància a la frustració?

Abans de tot, entendre que és inútil exigir que una situació sigui diferent a la que és i que alterar-se perquè les coses no són de la manera que un vol només empitjora les coses.

L’habilitat per a tolerar la frustració es pot aprendre incrementant la seva presència a força de realitzar allò que un es resisteix. Si en llegir això el primer que has pensat és: “pffff, doncs quina merda, pensava que seria més fàcil”, segurament tinguis baixa tolerància a la frustració. No hi ha mètodes fàcils i ràpids per a guanyar aquesta habilitat, com la majoria de les coses requereixen d’entrenament, esforç i treball. Comença per canviar el que penses sobre això o serà molt complicat augmentar la teva tolerància a la frustració. NO és TERRIBLE experimentar INCOMODITATS!

La frustració no té per què fer-nos desgraciats, per descomptat, és incòmode no aconseguir el que un vol, però no és terrible tret que un ho miri així.
Alguns missatges que pots donar-te quan sentis frustració són:
– No haig de tenir sempre el que desig, la realitat no és així
– La frustració en si no em bloqueja, té a veure amb el que penso sobre ella
– És incomodo però suportable
– Accepto sentir-me així encara que no m’agradi
– No tindria per què no ser
– Res és espantós, horrible o terrible, perquè la situació probablement podria ser pitjor
– Puc renunciar a aquest plaer immediat per a obtenir un benefici major
– Aprendre a tolerar la frustració inclou certes dosis d’esforç i malestar.