A Teràpia individual, Teràpia infanto-juvenil

Moltes mares i pares volem portar el nostre fill o filla al psicòleg, però no sabem com explicar-ho.

Imagineu-vos que algú ens obliga a anar a un lloc desconegut i que no hem decidit ni sabem el que farem. Els vostres fills poden tenir por o rebuig a no saber gaire bé el que es poden trobar. És normal, a qualsevol ens passaria.
És important que sapiguem com explicar als nostres fills què significa anar al psicòleg i per què és important i positiu.


7 CONSELLS QUE PODEN AJUDAR AL VOSTRE FILL A QUE VULGUI ANAR AL PSICÒLEG:

1. Pregunta al teu fill o filla si vol anar-hi i per què. Així farem que ells també siguin partícips de la decisió. Per exemple: “El pare i la mare hem pensat que estaria bé anar a veure un psicòleg, què et sembla?

2.Explicar-li el motiu pel qual anirà i que els pares també hi participin.

3. En comptes de que pensi: “que necessita ajuda” o “ és el seu problema”, s’hauria de parlar des de dificultats en les relacions o en la família perquè així el nen no se senti assenyalat. Per tant, no anomenar el nen com a problema.

4. Evitar dir que va a teràpia perquè els pares no poden ajudar-lo ja que es pot transmetre un missatge que el problema és greu i que els pares es mantindran al marge.

5. Poden aparèixer frase com: “no vull anar al psicòleg perquè no estic boig” , “no em servirà de res”o “no vull explicar les meves coses a ningú”. És el moment d’explicar-los que és un psicòleg i que hi faran:

  • “No estàs boig, estem passant per un moment complicat del qual tots formem part”.
  • “El psicòleg/òloga és una persona especialista a entendre comportaments, sentiments i pensaments , però no són mags que endevinen coses. Treballen parlant amb les persones, fent preguntes i els hi ensenyen algunes coses per ajudar-los amb els seus problemes i amb els seus sentiments. Amb ell o ella intentarem entendre el que està passant a casa o a l’escola per millorar la situació”.

6. Podem utilitzar el nom de pila del professional. Per exemple: “Demà tenim visita amb Cristina”

7. Si són petits, els hi podem dir que en el psicòleg podrà jugar, dibuixar, pintar… 


Si teniu algun dubte sobre alguna problemàtica concreta, sempre podeu acudir al professional que atendrà el vostre fill perquè us aconselli.


Cristina Gras Sala
Psicóloga Infantil i juvenil
22897