A Teràpia individual

Ja som al juliol i el curs escolar 2022-23 ha arribat a la seva fi. Aquells que tingueu nens i adolescents a casa haureu rebut recentment els seus butlletins de notes. En aquest moment de punt final del curs, és habitual que petits i grans pugueu experimentar moltes emocions intenses.

Tant per a aquells educadors als quals aquests resultats us hagin fet sentir molt orgullosos i contents, com per a aquells als qui us hagin deixat una mica preocupats, ens agradaria oferir-vos algunes idees sobre com afrontar les notes dels vostres fills, així com incloure’ls a ells en aquest procés.

1.Valorar l’esforç, sigui quin sigui el resultat:

És molt important que el nen no es quedi només amb el resultat final, que pot ser o no el desitjat, sinó que reflexioni també sobre tot el progrés que hagi anat aconseguint durant el curs gràcies al seu esforç.

2. Veure les notes com una font més d’informació:

És a dir, un detall més que s’afegeix a tot el que hem anat sabent sobre el rendiment dels nostres fills durant el curs, i no l’únic que hem de recordar.

3. Utilitzar les notes com una oportunitat de reflexió:

Podem asseure’ns amb els nostres fills i debatre sobre si estem d’acord o no amb els resultats, què podríem haver fet millor, quines coses ja estem fent bé, etc.

4. Centrar-se en els comentaris dels professors i no només en la nota:

Sovint aquests també especifiquen els aspectes que queden per polir, o posen el focus en el progrés de l’alumne, de manera que poden significar una major comprensió del resultat obtingut i un punt de motivació extra.

5. Preservar l’autoestima:

La vida de l’alumne és llarga i, el més important és tractar de mantenir la sensació d’autoeficàcia i la percepció que es pot continuar millorant. Així, intentem que el moment de rebre les notes no sigui una font d’estrès en el futur.

T’animem a provar-ho a casa! I, com sempre, si tens dificultats o t’ha quedat alguna pregunta, no dubtis a consultar-nos!

Iris Ramon Torres
Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)