A autoestima, Teràpia individual

Quan arriben aquestes dates em trobo que en major o menor mesura, tothom comença a queixar-se de manca d’enegia, de manca de motivació, mandra … poc importa el nom, el fons de què parlen és el mateix: “no estic fent tot el que hauria d’estar fent.”

En aquesta queixa generalitzada tenim dues parts ben diferents, una és la manca d’enegia natural que tots vivim quan disminueixen les hores de sol, i de la que ens fem conscients ben ràpid; l’altra és l’autoexigència de continuar amb el mateix ritme d’activitat que a l’anterior període, de la que no som tan conscients.

La manca d’energia amb el canvi d’estació és fins a cert punt normal, podem intentar aprofitar al màxim les hores de sol, fer exercici, socialitzar, fer una dieta equilibrada… però en última instància es tracta d’acceptar que és una adaptació que el nostre cos està fent, i que és transitòria. No cal fer-hi res, només acceptar que de vegades disposem de molta energia i de vegades ens falta. I està bé que sigui així.

L’autoexigència de continuar amb el mateix ritme d’activitat que a l’estiu i no només això, sino que a més aquesta activitat s’ha de fer amb ganes i sense esforç, això ja és una altra cosa. És no voler acceptar la realitat que el teu cos està en procés d’adaptació i que la mandra s’ha instal·lat temporalment a la teva vida. Lluitar contra ella no farà que tinguis més energies, al contrari augmentarà la teva preocupació, i et farà tornar més desmotivat, culpable i apàtic.

De la mateixa manera que no mengem igual a l’hivern que a l’estiu, les nostres activitats també haurien d’adaptar-se. Si l’estiu és l’estació de la socialització, d’estar fora de casa i del sol, la tardor ens convida al recolliment, a disminuïr el nivell d’activitat, i a reflexionar. Perquè sense inactivitat no hi ha temps per a la creació. Per això la tardor és una de les millors èpoques per iniciar una teràpia.

Et convido a deixar de lluitar amb la mandra i a aprofitar aquesta estació d’introspecció i de pausa per conèixer-te una mica millor, observa i analitza a quin punt et trobes, redefineix els teus objectius o busca’n uns de nous si els que tens no s’adapten a la teva vida actual. Però sobre tot no et maltractis pensant que hauries d’estar fent més coses que les ja estàs fent.

Laura S.