A Teràpia de parella, Teràpia individual, Teràpia infanto-juvenil

“Avui estic de mal humor”. Fem servir aquesta expressió per a indicar que estem irritables, molestos, que ens enfadem amb facilitat o que hem perdut la paciència. És un estat d’ànim negatiu que generalment es produeix quan les coses no van com volem. Pot ser fruit d’una frustració important o fruit de múltiples petites frustracions que es van succeint durant el dia i que acaben esgotant la nostra capacitat d’autocontrol. Les fluctuacions hormonals també poden afavorir aquest estat d’ànim però no entrarem en això. Vingui d’on vingui, la realitat és que tots sentim en algun moment que estem de mal humor. I què podem fer amb això?

Com gestionar el nostre mal humor
  • Reconeix que estàs de mal humor. Pren consciència, aprèn a detectar les sensacions físiques que hi ha darrere d’aquest estat i posa-li nom. És proporcional el teu estat d’ànim amb el que està succeint en aquest moment?

  • Accepta que estàs de mal humor. No busquis culpables ni et culpis. Simplement accepta que en aquests moments et sents així.

  • Observa. Atura el que estiguis fent i busca un lloc tranquil. Dóna’t un espai de temps per a observar i sentir les emocions i sensacions del moment. Presta atenció a la respiració.

  • Analitza. Observa les causes profundes que estan darrere del teu mal humor.
    Busca solucions.

Però què passa quan és la nostra parella, un amic, un familiar el que està de mal humor i no hi ha qui ho aguanti. A vegades no entenem què els passa ni per què actuen com ho fan, intentem raonar amb ells, demanar-los que es calmin, però gairebé mai funciona.

Com gestionar el mal humor de l’altre
  • Aprèn a discriminar els senyals del mal humor.

  • Intenta comprendre els motius de l’altre per a estar de mal humor.

  • Accepta a l’altre i els seus estats emocionals. Si has intentat entendre, raonar, argumentar o calmar l’altre, i el seu mal humor persisteix, no insisteixis. Moltes vegades no hi ha una raó específica per al mal humor. No és el moment de discutir. En aquests moments no és la persona la que parla /actua sinó el seu mal humor i fins que aquest no s’extingeixi no aconseguiràs res. Dóna-li un espai perquè gestioni el seu mal humor.

El mal humor no és un comportament, és un estat emocional, que ve i va. És normal estar de mal humor de tant en tant, però si es converteix en un estat emocional habitual pot ser part d’una distimia o d’una depressió. Moltes persones pensen que estar deprimit és estar trist tot el temps, però la depressió pot manifestar-se també a través de canvis bruscos en el caràcter, impaciència i irritabilitat. També pot ser fruit d’un ritme de vida massa demandant, en moltes ocasions s’estableix una relació directa entre estrès i la reactivitat emocional. En qualsevol cas, quan el teu mal humor interfereixi en les teves relacions i no et deixi gaudir de la vida, cerca la causa i posa-li remei.

Laura S. Col.21209