A Teràpia individual

De vegades posar límits ens pot semblar una cosa dolenta, rude, impactant, però no hi ha res més natural i senzill que posar límits en la teva vida.

Posar límits és delimitar qui som. Si no delimitem, som una taca que es confon amb el món. Els límits amb els altres ens estructuren com a persones, conformen la nostra identitat, defineixen la nostra manera de ser davant l’altre … al meu JO se li dóna forma amb els límits. Tots som diferents en aquest món. Cadascú té els seus gustos, comoditats i preferències.

Hi ha vegades que les nostres comoditats coincidiran amb alguna persona altres vegades no. ¿I és l’esperable? És clar, per què? Per que tots som de la nostra mare i del pare. O sigui, tots som diferents.

I això està bé.

Conseqüències de no posar límits

  • Ens sentim menys valuosos. Si sempre m’està bé, o faig o penso el que diuen els altres, m’estic dient a mi mateix que el que jo penso no té importància.
  • El deixar-nos portar pels altres i per la vida pot generar sensació de descontrol. Aquesta sensació (en definitiva de no objectiu vital clar), pot compensar amb un excés de control en altres petites coses.
  • Ens sentim allunyats de el món o sols. No posar límits per no desencaixar, implica no mostrar qui som. El no ser autèntics genera una barrera entre els altres: “Ostres, ets genial” “Ja, segur … si em coneguessis de veritat sabries que no” No puc sentir-me a prop d’algú a què, en el fons, tinc por a decebre.
  • Els altres no saben com ets. Tu no saps com ets.
  • Podem tenir relacions poc sanes i desequilibrades.

Com puc començar a posar límits?

  • No diguis que sí impulsivament quan et demanin un favor abans d’haver valorat si pots o et ve de gust. Comença a dir “D’acord, vaig a mirar si puc donar-te un cop de mà o no. Després t’ho confirmo “.
  • Comença a comentar amb els teus companys teus gustos “M’encanta el cafè al matí”, “odi quan diuen tantes vegades”.
  • Parla de tu sense jutjar l’altre “Jo en canvi penso que estaria millor així. M’agrada molt més quan entra el sol per la finestra. ”
  • Pren decisions. Pots equivocar-te “Voto per anar a l’restaurant de pasta”.

 

No esperis més i dóna-li la oportunitat al món de saber qui ets. Dóna’t l’oportunitat de formar part del món.

 

Bibiana