A Teràpia de parella, Teràpia individual, Teràpia infanto-juvenil, Teràpia sexual

Arriba final d’any i amb ell ha arribat el moment d’aplicar un cúmul de tradicions condensades en pocs dies. Una d’elles és el clàssic conegut per tots de fer una valoració de l’any que ha passat i fer els nostres propòsits per al que ve.

Malgrat que sempre recomano poder fer aquest exercici de reflexió no només en una data determinada si no diverses vegades a l’any, aquí va alguns consells perquè et ajudin a començar i acabar bé l’any.

Per acabar bé l’any: Agraeix i deixa enrere

Aquest any més que mai ha estat un any complicat a molts nivells així que ordenar i posar tot el que ha passat al seu lloc ens ajudarà a processar i integrar tota l’experiència per seguir avançant.

Pren-te el teu temps i fes una llista amb totes aquelles coses que pots agrair en aquest any que has passat. Fins i tot en el cas d’haver viscut algun tipus de pèrdua (econòmica, personal, material, emocional …), sempre hi ha alguna cosa de manera que estar agraït i és important que ho posem sobre la taula. Pensa-ho bé, i descobreix quines coses pots agrair.

Pren-te el teu temps i ara fes una llista amb aquelles coses que no t’han agradat com t’han sortit, d’hàbits que t’han perjudicat, d’errors o equivocacions que no t’han ajudat. Reconócelos i deixa-ho enrere. Pensa Què aprenentatge nou t’emportes per al proper any que sí que et pot ajudar?

Per començar bé l’any: Fes bons propòsits

Aquí van 5 recomanacions per obtenir els bons propòsits:

  1. Aconseguir l’objectiu ha de dependre de tu mateix (o en gran part). Si el nostre propòsit és “Trobar feina”, aconseguir-ho depèn d’una banda del nostre esforç i d’altra banda de l’atzar o les oportunitats. Hauríem redefinir destacant el nostre paper actiu “Fer tot el que estigui a la meva mà per buscar feina a X sector i en X ciutat”. De vegades en els nostres objectius estan implicades altres persones “Millorar la meva relació amb els meus pares”. En aquest cas l’idoni seria convertir-lo en “aprendre a comunicar-me millor amb ells” “No saltar tan ràpid quan em diuen alguna cosa que no m’agrada”.
  2. Ha de ser concret. No val proposar-nos “ser feliç”. Aquest propòsit és massa abstracte. Ha de ser mesurable. Podem fer una llista de coses importants per a nosaltres, coses que ens gratifiquen i decidir dur-les a terme durant l’any.
  3. A més … Ha de ser el més concret possible. La nostra ment és molt literal. De tal manera que si ens proposem “apuntar-me a l’gimnàs aquest nou any”. Arribarà el nou any, tot seguit ens apuntarem a gimnàs, i fàcilment acabarà aquí la cosa. Siguem més concrets encara. “Em apuntaré a gimnàs, aniré tres vegades per setmana (L-Mx-V) de 7 a 8, faré màquines i classe de ioga”.
  4. Ha de  ser realista. Guanyar 10000 € a l’mes no és un objectiu realista si tens un salari mitjà i acabes de començar a treballar. Estudiar 5h cada dia tampoc és realista si a més treballar 8h diàries.
  5. Has de contemplar les renúncies: Hi ha objectius que seran incompatibles o mútuament excloents. Per exemple: tenir molt temps lliure i acabar un projecte que requereix moltes hores no és compatible. En general els objectius sempre comporten certes renúncies. Fixar-te en què renúncies i ser conseqüent t’ajudarà a focalitzar-te en el teu objectiu.

 

Aprofita aquests dies per a trebalalr en acabar bé l’any i a començar-lo el millor possible!

Que tinguis BONES FESTES I FELIÇ ANY 2021

 

Bibiana