A Teràpia individual

Tens dret a expressar sentiments, pensaments, necessitats, desitjos, opinions i drets. Fer-ho de manera franca i honesta permet viure sense sentiments inadequats d’ansietat, por o culpabilitat.

L’expressió permet sentir auto-control emocional, afavorir una bona autoestima i un bon autoconcepte, reduint la pertorbació emocional.

Hauràs escoltat a parlar de quines són les emocions bàsiques i complexes i quins són els tipus de pensaments que pots tenir i per què és tan important expressar-ho. Però, has escoltat a parlar dels drets assertius? Abans de preguntar-te “com puc expressar-me de manera efectiva?”, és adient preguntar-se “quins són els drets que puc reclamar?”. Aquí tens un article escrit per la Patricia per millorar la teva assertivitat.

Els drets assertius

Recordem els drets assertius:

  1. El dret a ser tractat amb respecte i amb dignitat.
  2. El dret a tenir i expressar els propis sentiments i les opinions.
  3. El dret a ser escoltat i pres de debò.
  4. El dret a jutjar les meves necessitats, establir les meves prioritats i prendre les meves pròpies decisions.
  5. El dret a dir no sense sentir-me culpable.
  6. El dret a demanar el que vull, adonant-me que també el meu interlocutor té dret a dir no.
  7. El dret a canviar.
  8. El dret a cometre errors.
  9. El dret a demanar informació ia ser informat.
  10. El dret a obtenir allò pel que vaig pagar.
  11. El dret a decidir no ser assertiu.
  12. El dret a ser independent.
  13. El dret a decidir què fer amb les meves propietats, cos, temps, etc. mentre no es violin els drets daltres persones.
  14. El dret a tenir èxit.
  15. El dret a gaudir i gaudir.
  16. El dret al meu descans, aïllament, sent assertiu.
  17. El dret a superar-me, fins i tot superant els altres.

 

Els 3 estils comunicatius

Quan es respecten aquests drets, en un mateix i en els altres, és quan parlem del concepte assertivitat, un estil de comunicació sa i equilibrat. Quan respecto aquests drets en mi però no en altres és quan parlem d’un estil comunicatiu agressiu, i quan no respecto aquests drets en mí però sí en altres és quan parlem d’un estil comunicatiu passiu.

 

Possibles conseqüències de no expressar-te

Validar la teva experiència (què sento, què penso, què necessito…) és clau per gaudir d’una bona salut mental. Per poder fer-ho cal primer saber escoltar-te, per després poder expressar-te sabent que tens dret a fer-ho. Les conseqüències de no expressar-te són que deixes de reconèixer les teves emocions i dels altres i disminueix la teva capacitat per relacionar-te socialment de forma adequada, augmenta el teu estrés i comences a perdre el control de les teves emocions perquè qualsevol estímul et fa explotar, les teves emocions, pensaments i sensacions no desapareixen, i perjudica a la teva memòria.

 

Ana Martín Garcés

Psicòloga d’adults, terapeuta de parella i sexòloga clínica

Col·legiada 27721