A autoestima, desenvolupament personal, familia, nens, pares, Teràpia individual, valores

Desembre és el darrer mes de l´any i està carregat de trobades, reunions i dates especials com el Nadal. És una bona oportunitat per valorar i donar les gràcies al viatge de la vida i agrair als que ens envolten.

Segons la RAE defineix el concepte de Gratitud de la manera següent: «sentiment que obliga a estimar el benefici o favor que se’ns ha fet o ha volgut fer, i li correspon d’alguna manera.”

Donar les gràcies és una regla social que molts pares ensenyen als seus fills. Volem que aprenguin i siguin agraïts perquè puguin millorar en les seves relacions amb els altres, perquè siguin empàtics i feliços.



Com a pares podem reforçar la gratitud de diferents formes:

Ser models per als vostres fills.

Heu d’ensenyar-los que significa estar agraïts donant “les gràcies”. Per exemple, guardar les joguines al seu lloc. Agrair als fills per fer tasques o coses útils fa que es reforci el comportament i els fa saber que són apreciats.


Atendre actes de generositat.

Comenta amb el teu fill quan alguna persona fa coses que van més enllà del que s’espera, com ajudar sense que ho demanin.


Preguntar-los com se senten quan mostrem estima.

Pregunteu al vostre fill com se sent quan la gent li dona les gràcies per fer alguna cosa bona, i com s’ha de sentir la gent quan no ho fan.


Formes d’agrair.

De vegades, el teu fill es pot sentir incòmode quan ha de parlar amb gent gran que no coneix o té dificultats per escriure. Per a ells, podem buscar altres formes d’agraïment com fer un somriure, fer el senyal d’aixecar el polze o fer un dibuix.


Pensar en persones que ens ajuden.

Podem rebre ajuda de moltes persones com poden ser des de professors, avis, bombers, etc. i poden donar les gràcies fent unes galetes.


Tenir compassió envers els altres.

Entendre que no tots tenim els mateixos avantatges i privilegis, i també podem animar als nostres fills que triïn algun interès i que facin servir les seves habilitats per a una bona causa. D’aquesta manera poden augmentar la seva confiança i donar l’oportunitat de retornar alguna cosa alhora.


Per tant, és un bon moment per parar atenció a la gratitud i poder apreciar els aspectes de la vida i la voluntat de reconèixer que els altres tenen un paper en el nostre benestar.


Us proposo un exercici sobre la gratitud, fer un diari d’agraïment. Es pot buscar un moment al dia, per exemple abans d’anar a dormir i apuntar en una llibreta tres experiències positives del dia per les quals un s’hagi sentit agraït. Pot ser una cosa tan senzilla com agrair haver vist les muntanyes o haver parlat amb algun amic. Valorar les petites coses del dia a dia, i donar les gràcies per això.


Cristina Gras Sala
col. 22897
Psicòloga infantil i juvenil