A Teràpia individual

La fórmula

L’any 2005, Cliff Arnall, professor de la Universitat de Cardiff, publicava una “fórmula matemàtica” que determinava quin era el dia més trist de l’any. A aquest dia el va anomenar Blue Monday i és el tercer dilluns de gener. Després es va saber que va ser un encàrrec per una campanya publicitària d’una agència de viatges en temporada baixa. Oh sorpresa, campanyes publicitàries intentant manipulant-nos emocionalment… res nou sota el sol.

La fórmula, per mi indesxifrable matemàticament, és la següent: [ W + (D-d) ] x T / M x NA. Les variables participants són el clima (W), els deutes de les compres del desembre (D), el sou de final de mes (d), el temps des de les vacances del Nadal (T), la motivació amb els propòsits de l’any nou (M) i la necessitat d’actuar per generar canvis en la nostra vida (NA).

Sens dubte, totes aquestes variables són potencialment generadores d’emocions negatives: el clima d’hivern, els deutes, no haver cobrat encara el sou de gener, haver acabat les vacances de Nadal que se’ns fan curtes, propòsits mal proposats i incomplerts, i precisament aquesta necessitat de fer propòsits amb el canvi d’any. A propòsit d’aquest tema, consulta més informació interessant sobre els propòsits d’any nou en el nostre altre post: Propòsits d’any nou realistes.

Però la trobada d’aquesta fórmula es va considerar pseudociència ja que no va utilitzar el mètode científic. Lògicament, tenint en compte que l’objectiu no era la salut si no fer diners.

Alguna cosa de veritat

Tot i així, sigui o no aquest el dia més trist, cosa poc probable, no podem passar per alt que el gener és un mes emocionalment complicat. I les variables introduïdes en la fórmula tenen sentit.

Hem de sumar a més a més aquest any, la pandèmia i, més concretament, la fase de la pandèmia: la tercera onada que està assolant tot el país i molts altres països. Amb l’ansietat que pugui generar l’expectativa d’un nou confinament com el del març de 2020.

Per últim, s’hauran de sumar també les variables personals de cadascun, però que potser ja no són pròpies del gener sinó coincidència. Tot i així, poden estar allà.

Els símptomes més comuns que poden aparèixer són alteracions de la gana, de la son, tristesa, pèrdua de l’energia que normalment es té, cansament o fatiga, menor percepció de capacitat, major sensació de fracàs o culpa… entre altres.

Evidentment és una fórmula que té en compte els aspectes negatius però posar tota la nostra atenció només en lo negatiu és un error de pensament. Cal posar atenció als aspectes negatius i també als positius ja que aquests segons ens donaran força i motivació per afrontar els primers amb èxit.

Trobar els punts positius: 

  • Fes una llista de petits i grans èxits que hagis tingut en el passat recent i el passat més llunyà. Si no et ve a la ment cap ni un o només un: alguna cosa no funciona bé. Estàs sent molt exigent amb tu mateix/a i això no és sà. Demana ajuda si cal a fonts externes.
  • Fes una llista de recursos que sí tens: materials, personals (capacitats i habilitats pròpies on s’aplica el mateix que amb els èxits) i afectius (persones amb les que comptes, que et fan costat i amb les que parlar o demanar ajuda).
  • Pensa totes aquelles èpoques que has estat amb més tristor i que al final, s’han resolt i t’has acabat reposant. Aquesta també és una etapa transitòria. Te’n sortiràs.
  • Pensa tots aquells recursos que en el passat t’han estat útils per sentir-te millor i utilitza’ls. Pot ser llegir, caminar, córrer, veure comèdia, fer meditació, escoltar determinades cançons… cadascun té els seus propis recursos. Connecta amb els teus.
  • Accepta la tristesa en la seva magnitud. Que no et posi més trist/a el fet d’estar trist/a. A vegades donem una interpretació massa negativa a les emocions negatives. És cert que són desagradables però no les resoldrem dramatitzant-les. Accepta-les com a part inseparable de la vida i igual que han vingut, marxaran. Si no marxen, o són massa recurrents, s’ha de resoldre alguna cosa important i si no saps el què: demana ajuda.

Conclusions:

  • Sempre alerta amb la manipulació emocional que ens fan amb la publicitat. No baixis la guàrdia i tingues criteri.
  • Equilibra sempre l’atenció en els aspectes positius i negatius.
  • Troba els teus recursos i fortaleses per sobreposar-te al sot.
  • I, com sempre, si tots aquests recursos se’t queden petits potser necessites una empenta per part d’un professional que t’orienti i et guiï en el teu patiment.

 

Patricia Vílchez Las Heras

Psicòloga sanitària infanto-juvenil

Col·legiada 21639