La psicologia inversa busca aconseguir el contrari d’allò que verbalitzem. De fet, s’utilitza molt en la criança, el màrqueting, etc. Per això, diríem que treballa manipulant la resistència d’una persona.
Per exemple, un pare que vol que el seu fill deixi de fumar, li diria, fuma, fuma, a mi no em fa res, pots fer-ho tant com vulguis.
L’entrevista motivacional és una tècnica d’intervenció psicològica que busca el canvi en el client. Però a diferència de la psicologia inversa, no és manipulativa i se centra en el respecte al pacient. Tant és així que, ajuda a explorar, resoldre contradiccions, i, intenta ser, en tot moment, una tècnica col·laborativa i d’acompanyament, molt utilitzada en les adiccions.
Seguint el mateix exemple, del jove que fuma i el pare voldria que deixés de fer-ho. Des de l’entrevista motivacional, el pare intentarà que sigui el fill el que verbalitzi els avantatges de deixar de fumar. Així, deixarà que verbalitzi: com seria la teva vida, que hi guanyaries, com et trobaries si deixessis de fumar.
Què hauriem de fer?
Cada vegada que verbalitzem alguna cosa en veu alta, ho estem reforçant mentalment. Com més integrat es tingui, més fàcil és que es prengui una decisió en aquell sentit.
Sempre, davant de qualsevol pressa de decisions tenim uns pros i uns contres. En aquest cas, si jo mateix verbalitzo els pros, és més probable que ho faci. En canvi, si és un altre persona la que em verbalitza els pros, és més fàcil que jo me’n vagui als contres. Per allò de la psicologia inversa….
Per tant, és com si tota la vida, haguéssim aplicat la psicologia inversa, quan no tocava, ni funcionava.
En definitiva, si creiem que el canvi cap a A serà millor per aquella persona, ajudem-lo que arribi a verbalitzar-ho ella mateixa, que hi vagui sola (però amb ajuda). Si jo li verbalitzo insistentment A, el més probable és que tendeixi cap a B.
Així ens ho explica la tècnica de la entrevista motivacional, i així es com mirem de treballar a Think.
Marta Santaeulària
8318