A terapia cognitiva conductual, teràpia cognitiva-conductual, Teràpia individual

Avui et volem ensenyar una tècnica orientada a aconseguir els objectius que et proposis. Parlem de la tècnica dels “objectius SMART”.

Què és un objectiu SMART?

La paraula SMART (intel·ligent, llest) és una regla mnemotècnica creada a partir de les paraules angleses “Specific” (Específic), “Measurable” (Mesurable), “Achievable” (assolible), “Relevant” (rellevant) i “Time-bound” (de duració limitada). Tots aquests paràmetres serveixen per centrar-teen els objectius que realment vulguis aconseguir, d’una manera motivadora, i que puguin incloure’s de forma realista en el teu dia a dia.

Com establim un objectiu SMART?

Imaginem que el nostre objectiu té a veure en posar-nos en forma (per perdre pes, per algun problema de salut, per veure’ns millor, etc.), però no sabem per on començar. La tècnica SMART ens ajudarà a donar-li forma:

  • (S) – Específic: hem de pensar exactament com ho farem. No val a dir que a partir d’ara començarem a anar al gimnàs, sinó que cal concretar-ho molt bé. Per exemple, aniré a córrer els dilluns i els dijous de 8 h a 8.30 h del matí.
  • (M) – Mesurable: per tal de saber si estic complint els meus objectius, els he de poder mesurar per fer seguiment de com estic progressant. Per exemple, apuntaré a la meva agenda o calendari, amb un tic verd, tots els dies que he anat a córrer, i faré recompte cada setmana o cada mes.
  • (A) – Assolible: no té sentit posar-nos un objectiu impossible. Per exemple, si no he fet esport mai, no és realista pensar que, de cop i volta, puc anar a córrer dues hores al dia. Posem-nos-ho fàcil i comencem a poc a poc. Siguem sincers amb nosaltres mateixos, encara que, d’entrada, ens sembli un canvi molt petit. Podem començar anant a caminar 15 minuts un dia per setmana, encara que sembli que no estàs progressant, sí que ho estàs fent!
  • (R) – Rellevant: aquest punt és molt important, perquè té a veure amb la motivació que tinguis per assolir el teu objectiu. És important que busquis un “per què” personal que justifiqui l’esforç que necessitaràs per aconseguir-ho. Per exemple: vull estar en forma per poder jugar a terra amb els meus fills petits.
  • (T) – De duració limitada: hem de ser capaços de determinar quan haurem assolit el nostre objectiu i, per això, hem d’establir un principi i un final. En el nostre exemple, podríem dir que seguirem aquesta rutina durant els mesos d’estiu.

No oblidis!

Aquestes indicacions et poden servir d’orientació per organitzar els teus objectius i el teu temps, però és possible que t’equivoquis i hagis d’ajustar-los, ja sigui per manca de temps, de motivació, o per altres obstacles de la vida quotidiana que et vagis trobant. Però, no et desanimis! Aquesta estratègia es pot anar modificant tants cops com et sigui necessari, i també la pots emprar per continuar progressant amb les teves metes ja completes. I, si necessites ajuda o seguiment, no dubtis a contactar amb nosaltres!

Iris Ramon Torres
Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)