Tots estem començant a conèixer l’anomenada nova normalitat, que afecta tots els àmbits de la nostra vida. Els més petits de casa no en són una excepció. Com a persones especialment vulnerables als canvis, requeriran la protecció dels adults, que hauran d’estar més que mai atents a cobrir les seves necessitats afectives.
Davant les novetats en àmbits com l’escola, les relacions interpersonals, el joc o les rutines, proposem una sèrie de consells per acompanyar els nostres infants en aquesta complicada i inèdita situació:
- Afavorir la comprensió: és molt important que l’adult de referència expliqui la situació al nen i que ho faci sempre amb un llenguatge adaptat a l’edat perquè ho pugui entendre. Tot i que sovint no necessiten una informació molt detallada, s’ha d’intentar oferir sempre un missatge coherent i evitar mentir.
- Aprofitar la situació per enfortir el vincle: és el moment de fer totes aquelles coses per les quals mai tenim prou temps. L’objectiu és passar més temps junts, i compartir moments del dia, com ara jocs de taula amb tota la família, cuinar i gaudir dels àpats junts o crear un ritual divertit a l’hora d’anar a dormir.
- Reforçar positivament l’assoliment de maduresa, autonomia i responsabilitat del nen. Molts nens entenen que estan vivint unes circumstàncies excepcionals i desenvolupen un enorme sentit de responsabilitat, tant en l’àrea acadèmica com en les tasques domèstiques. És aconsellable reforçar aquesta maduresa i felicitar-lo, sempre que no suposi una pressió afegida i no sigui estressant pel nen.
- Assegurar una dinàmica positiva: els nens perceben en tot moment l’estat d’ànim que estan experimentant la resta de membres de la família. Si perceben preocupació en els pares, el més probable és que ells també es preocupin. Per aquest motiu, és important convertir la casa en un entorn propici a les emocions positives. L’humor, les mostres d’afecte i el joc són les millors eines per afavorir aquests tipus d’entorn amb nens.
- Convertir les sortides de casa en moments divertits: per tal d’assegurar que les sortides siguin segures i, a la vegada, evitar la por excessiva al virus i al seu contagi, és important tenir les informacions bàsiques ben apreses (intentar no tocar gaires coses, posar-nos la mascareta, rentar-nos les mans més sovint, etc.). Però el fet de prendre totes aquestes mesures de seguretat no vol dir que no puguem passar-ho bé. Es tracta de ser creatius i crear dinàmiques de joc, com ara parlar de les sortides com si fossin aventures o expedicions familiars.
- Per tal d’evitar caure en el descontrol, és important seguir establint normes a casa. S’han de pactar quines són aquelles normes en què no caldrà ser tan rígids, i quines altres s’hauran de seguir respectant sí o sí. Per exemple, de tant en tant podem ser més flexibles amb l’hora d’anar a dormir; però mai permetrem faltes de respecte dirigides a cap membre de la família.
- Controlar l’ús de pantalles: com els nens s’han vist obligats a seguir amb les classes de forma online, hi dediquen moltes més hores. És el moment d’explicar els avantatges i inconvenients de les noves tecnologies, ensenyar-los a fer-ne un ús responsable i tractar que no passin massa estona del seu oci també davant pantalles. Afavorint i proposant activitats alternatives s’estaran estimulant, al mateix temps, les funcions cognitives i la creativitat.
- Parar especial atenció a les emocions i necessitats psicològiques que puguin anar sorgint en la desescalada. No oblidar que és una situació complicada en la qual poden sorgir emocions difícils de gestionar per als nens, com ara tristesa, por o angoixa. Detectar-les aviat és determinant per tal d’evitar que puguin acabar derivant en símptomes més greus i, en última instància, trastorns de l’estat d’ànim.
I, com sempre, davant el dubte o la dificultat excessiva per gestionar la situació en l’entorn familiar, el més recomanable és consultar un especialista que ens orienti.
Iris Ramon Torres
Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)