A Teràpia individual, Teràpia infanto-juvenil

Independentment de si estem parlant de nens de primària, adolescents de secundària, o joves i adults en estudis superiors, l’estudi pot suposar un repte per la persona que s’ho proposa. Ja sigui per manca d’hàbits, distraccions, tendència a la procrastinació, angoixa o desmotivació, estudiar pot significar una tasca ben complicada d’assolir.

Per on comencem? La clau principal és conèixer-se bé a un mateix. Basant-nos en com ens hem enfrontat a tasques d’estudi en moments previs en la nostra vida, i entenent la nostra personalitat, podem anar aprenent i adaptant els nostres hàbits per optimitzar la nostra productivitat. Aquí deixem les següents claus, que podem anar incorporant en el dia a dia com millor ens convinguin:

  1. Crea un entorn adequat per l’estudi: tria una habitació o un espai on tinguis silenci i una bona il·luminació.
    • Evita!: estudiar en llocs sorollosos, com ara el menjador amb el televisor encès o amb persones parlant de fons.
  2. Treballa en una taula i prepara el material necessari: seu en una cadira còmoda i davant d’una taula apropiada per l’estudi. Tingues al davant només el material que necessitis en aquell moment.
    • Evita!: estudiar estirat al llit o al sofà. Temptador, però perillós perquè tindràs més tendència a agafar son. Evita també tenir la taula plena d’objectes que ocupen espai innecessàriament.
  3. Treballa sense distraccions: posa-t’ho fàcil per afavorir la teva concentració al màxim possible.
    • Evita!: tenir el mòbil a sobre de la taula o, com a mínim, assegura’t de treure el so o la vibració de les notificacions.
  4. Fes pauses: per exemple, pots prendre’t 5 minuts de descans per cada 25 minuts d’estudi, o 10 minuts de descans per cada 50 minuts d’estudi, segons la teva capacitat de concentració. Quan portis més estona estudiant, fes una pausa més llarga (per exemple, descansa mitja hora cada dues o tres hores d’estudi).
    • Evita!: voler estar hores i hores sense parar, només per pensar que fer petits descansos és perdre el temps. Repercutirà negativament sobre la teva productivitat i serà contraproduent.
  5. Coneix el teu rellotge biològic: experimenta en quins moments del dia ets més productiu i, si és possible, adapta els teus horaris d’estudi i desenvolupa una rutina basada en aquest criteri.
    • Evita!: forçar-te a treballar en un horari en què no ets productiu. Per exemple, no et forcis a matinar si saps que trigaràs hores a arribar al teu cim de concentració i productivitat.
  6. Respecta el teu temps de descans i desconnexió: són claus per mantenir-te productiu dia rere dia.
    • Evita!: allargar indefinidament les hores d’estudi i pensar que el descans no és important o que ja el recuperaràs més endavant.
  7. Planifica l’estudi: planteja’t objectius realistes i específics que t’ajudin a organitzar el teu temps d’una forma efectiva i que també ajudin a potenciar la teva motivació.
    • Evita!: llançar-te a estudi sense un pla previ. Si estudies sense pensar què estàs fent, és fàcil caure en la frustració i la sensació de manca de control.
  8. Utilitza les tècniques d’estudi que millor et funcionin a tu: reconeix si ets una persona visual, si et va bé estudiar en veu alta, etc.
    • Evita!: llançar-te a memoritzar sense pensar. Quedaràs esgotat i no et serà tan útil.
  9. Tingues un per què personal que doni sentit al teu estudi. A vegades resulta difícil mantenir la motivació i sempre ajuda el fet de recordar-nos per què vam decidir endinsar-nos en aquest estudi.
    • Evita!: basar-te en motius externs amb els que no sintonitzes. Per exemple, “estudio perquè tots els meus amics estudien”, “perquè he de fer alguna cosa”, “perquè si no estudio no soc vàlid”, “perquè ho diu la meva mare”, etc.
  10. Dona’t una recompensa: utilitza el reforç positiu al final de cada jornada per promoure que l’endemà sigui, de nou, productiu.
    • Evita!: convertir l’estudi en l’única activitat del teu dia. Hi ha el perill d’acabar cremat, perdre l’energia, perdre el gust per altres activitats, etc.

I ara, et toca a tu! Si et trobes en una situació en què has d’estudiar, o estàs acompanyant algú en aquest procés, revisa les estratègies. Sovint podem fer petits canvis que no suposen un gran esforç per a nosaltres al moment de fer-los, però que poden millorar la nostra productivitat i, per extensió, els nostres resultats i grau de satisfacció personal.

Iris Ramon Torres

Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)