A desenvolupament personal, familia

Lo poco gusta, lo mucho cansa”

Aquest és un refrany castellà que ens diu que l’excés molesta fins i tot si es tracta d’una cosa agradable.I aquesta és la clau del que a molts ens passa aquests dies d’excés de llums, excés d’adorns, excés de dolços, excés de regals, excés de celebracions, excés de consums…


Molta gent em parla d’aquestes dates amb desgana i cansament, i és que hem convertit aquestes festes en una successió de compromisos sense fi. En aquest punt de les celebracions ja hem travessat la primera recta de la travessia i ens queden un parell de rectes més, … Encara som a temps de reflexionar i no acabar farts de Festes.


Els motius de cadascun per a avorrir aquestes festes depenen una mica del paper que a cadascun li toqui jugar. Les dones tradicionalment s’emporten la pitjor part, perquè sobre elles recau la càrrega de cuinar, decorar, netejar, comprar els regals, … i encara que en els últims temps semblés que tot és més equilibrat quant al repartiment de tasques, la realitat és que en la majoria de llars la càrrega d’aquestes festes recau en les dones. I aquí l’excés també passa factura. A totes ens agrada organitzar un dinar o un sopar de tant en tant, però 3 o 4 seguits no. És excessiu.


Altres el que pitjor porten són les tensions que s’originen en algunes taules. Haver de compartir taula amb algú amb qui un no es té la millor de les relacions, és difícil. I en aquest cas l’excés també passa factura. Un menjar de 2-3 hores de durada és suportable i fins i tot agradable o conciliador, però menjars que s’allarguen fins al sopar o haver de compartir varies reunions en pocs dies acaba deteriorant encara més la relació.


Hi ha qui porta fatal el consumisme de l’època, passejar pels carrers i veure tot sempre fins als topalls de gent comprant. O el veure’s obligat a comprar regals sense saber què comprar sabent que la persona a la qual et toca regalar no necessita res del que acabas comprant.


Per a no allargar-me més i acabar com el refrany, diré que la clau podria ser simplificar.
Simplificar en tots els aspectes. Menys reunions, menys regals, menys menjar, menys dolços, menys obligacions, menys … perquè com diu un altre refrany “menys és més”.

Bones Festes!

Laura S.