Estimular el teu fill a l’estiu
S’acosten les vacances escolars i amb elles tota mena de problemes de logística: què fem amb els nens? Els apuntem a un casal? Els portem a casa dels avis?…
En qualsevol cas, com que no tenim l’escola en primer pla, és fàcil que el tema acadèmic quedi en l’oblit. És possible que des de l’escola ens hagin recomanat algun quadernet d’estiu pels nostres nens o que hagin de recuperar alguna assignatura. Però tant si és així com si no, podem treballar des de casa i, el que és millor, sense fer-ho des d’un enfocament escolar que moltes vegades provoca angoixes i rebuig.
Opcions diverses i originals
Aquí et deixem algunes idees per treballar les diferents funcions cognitives del teu fill, des de casa i d’una manera lúdica.
- Atenció: és una de les funcions en què més freqüentment els nens i adolescents presenten dificultats. Necessitem atenció per a realitzar tot de tasques en la nostra vida quotidiana, i això permet també que la puguem practicar des de molts vessants: mirant una pel·lícula, llegint, jugant a les cartes, tenint una conversa, etc.
- Memòria: el clàssic joc d’ajuntar parelles, conegut com a memory, sempre triomfa. I el millor és que podeu crear les vostres pròpies targetes adaptades a alguna temàtica que interessi al nen. També es poden fer jocs orals que solen agradar molt, com ara el de recordar seqüències de paraules.
- Percepció: en un dia a dia ple de pantalles, podem tractar de substituir-les per jocs de taula com el lince, el dobble o el jungle speed, que no només obliguen a afinar les nostres habilitats perceptives, sinó que també hem d’estar ben atents i reaccionar ràpidament, treballant així la velocitat de processament.
- Habilitats motrius: puzles, papiroflèxia, cubs de Rubik i… qualsevol manualitat és bona. Aquí entren en joc la creativitat i imaginació de cada nen i família.
- Llenguatge: es pot practicar el llenguatge, tant l’expressió com la lectura, sense necessitat d’implantar-ho com una tasca escolar. Jocs i contes orals, jocs de taula amb peces per formar paraules o, fins i tot, jocs que, encara que tinguin un altre objectiu, requereixin haver de llegir alguna paraula o petita frase.
- Funcions executives: organització, seqüenciació, planificació… representa una altra de les funcions més típicament alterades en nens, que es pot treballar des de tota classe de perspectives. Una idea tan simple com la de cuinar junts seguint els passos d’una recepta és un gran entrenament d’aquesta funció.
Ja t’hauràs adonat que totes les funcions estan entrellaçades i les trobem en pràcticament la totalitat d’activitats de la vida quotidiana, i això ens permet una gran varietat d’opcions. Obre la ment i posa en marxa la creativitat per a una bona estimulació i, sobretot, gaudeix de divertits moments en família amb el teu fill!
“Ajuda’m a fer-ho per mi mateix”. Maria Montessori.
Iris Ramon Torres
Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)