Establir límits sans és fonamental per al benestar emocional propi i en les nostres relacions. Els límits són línies imaginàries que defineixen el que és acceptable i el que no.
Quan no ens posem límits a nosaltres mateixos o als altres, podem caure en excessos poc saludables, en la sobrecàrrega física, emocional, en el ressentiment i la frustració crònica.
Senyals que no poses límits o que aquests són febles:
-
Dones massa
-
Ets incapaç de dir que no
-
Tendeixes a complaure en excés
-
Prioritzes als altres i les seves necessitats, per davant de les teves
-
No et sents valorat pel que fas
-
Et sents esgotat física i emocionalment
-
No tens temps per a tu mateix
Com establir límits saludables?
-
Reflexiona sobre les teves necessitats, els teus valors, les teves responsabilitats, els teus deures i les activitats que realitzes. Normalment les àrees en les quals amb més freqüència necessitem límits són: la família, el treball, les amistats, les relacions sentimentals i la tecnologia. Identifica en quines àrees de la teva vida et sents esgotat, quins valors no s’estan respectant, a quines activitats t’agradaria dedicar menys temps.
-
Comunica amb claredat: Expressa els teus límits i les teves necessitats de manera assertiva. La gent no sap el que vols o necessites, deixar-ho clar és responsabilitat teva.
-
Sigues consistent: Els altres aprendran a respectar els teus límits en la mesura que tu els respectis.
-
Accepta les reaccions dels altres: No tothom reaccionarà bé davant un límit, però recorda que establir límits és el teu dret i no ha d’agradar.
Posar límits no et fa egoista; et permet ser autèntic, protegir la teva autoestima i construir relacions més sanes.
Laura S.
21209