Avui, dia 8 de març, és el Dia Internacional de les Dones, també conegut com a Dia de la Dona Treballadora. Aquest dia ha significat des de fa dècades un dia per a la reivindicació del feminisme, la denúncia del sexisme, i una commemoració a la lluita de les dones per la seva participació en l’àmbit laboral i el seu dret a la independència econòmica.
Quan pensem en personalitats determinants de la història de la psicologia, segurament ens vinguin al cap noms masculins com Sigmund Freud, Jean Piaget o Abraham Maslow, per citar-ne només alguns. Avui en dia, la quantitat de dones professionals i estudiants de la psicologia supera clarament la dels homes. Tanmateix, i d’igual manera que en molts altres àmbits laborals, el camí al desenvolupament en la professió i posterior reconeixement no ha estat mai fàcil per la dona i segueix sent tot un repte.
Des d’aquí he volgut fer un petit homenatge a una de les dones psicòlogues més importants de la història: Mary Ainsworth. Aquesta psicòloga nascuda el 1913 als Estats Units va dedicar la seva vida a l’estudi de la psicologia del desenvolupament, i va ser clau en la formulació de la Teoria de l’Aferrament o del Vincle Afectiu. En aquesta teoria, formulada primerament per John Bowlby, Ainsworth va identificar els diferents estils d’aferrament que els fills tenen amb els seus pares o cuidadors principals: segur, evasiu, d’oposició i desorganitzat.
Mary Ainsworth va ser també pionera en l’ús d’una tècnica coneguda com l’avaluació de la “situació estranya”, en la que observava les reaccions que tenia un nen davant situacions diverses d’interacció i separació de la seva mare. Aquest innovador estudi va influir en la nostra comprensió dels estils d’aferrament, la formació del vincle i com aquests contribueixen al seu comportament en moments posteriors de la vida.
De la mateixa manera que he escollit Mary Ainsworth, podria haver escollit moltes altres psicòlogues que han estat determinants en diferents àmbits, encara que el seu nom no hagi transcendit amb tanta força. Des de les pioneres Margaret Floy Washburn, primera dona en doctorar-se en psicologia, i Mamie Phipps Clark, primera dona negra en obtenir un títol de la Universitat de Columbia i rellevant per les seves investigacions sobre la identitat racial i l’autoestima, moltes altres grans psicòlogues han estat decisives en diferents àmbits, com ara Brenda Milner des de la neuropsicologia amb els seus estudis de la memòria o Virgina Satir des de la psicologia familiar sistèmica.
Feliç dia de la dona!
Iris Ramon Torres
Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)