A Teràpia infanto-juvenil

El passat divendres, 23 d’abril, vam celebrar la Diada de Sant Jordi, el dia del llibre i de l’amor. Aquesta més que reconeguda i celebrada festivitat en la nostra cultura m’ha portat a reflexionar sobre la percepció que té un fill sobre la lectura.

Sovint em trobo, en context de consulta i d’escola, nens i adolescents als quals no els agrada gens llegir. La lectura, per ells, significa una obligació, imposada per l’escola, que sovint és més una font de molèstia i d’estrès que no pas de plaer i entreteniment.

Els pares, per la seva banda, t’expliquen preocupats que a casa el nen es nega a llegir, que no troben la manera “d’enganxar-lo” a res i, com a conseqüència, s’alenteix el procés d’adquisició de la lectura, s’entorpeix el rendiment en totes les assignatures i es perpetuen les dificultats que puguin tenir en aquest àmbit.

Però, què podem fer des de casa per afavorir que els nostres fills desenvolupin l’hàbit de llegir i en gaudeixin?

Aquí us deixem algunes idees:

  • Siguem un model per ells. Els nens aprenen, en gran manera, per observació i imitació. Si veuen a les seves figures de referència, normalment els pares, llegint a casa, ells també s’interessaran per la lectura.
  • Adaptem-nos als seus interessos. Entenguem que qualsevol lectura és una bona opció, sempre que sigui adequada a l’edat i al moment maduratiu en què es trobi el nen. Permetem que puguin explorar tots els gèneres i deixem-los que triïn ells quins llibres volen llegir.
  • Tinguem una ment oberta. Més enllà dels llibres en el seu format més tradicional, altres formats, com per exemple els còmics o les revistes, són igualment vàlids per iniciar-se en la lectura.
  • Comencem a percebre la lectura com un hàbit. De la mateixa manera que altres hàbits quotidians, com ara rentar-nos les dents, vestir-nos o parar taula, necessiten un temps d’adquisició, la lectura també el requerirà. Cal entendre que el nen està posant en pràctica noves habilitats cognitives en ple desenvolupament, i això implica temps i esforç.
  • Creem un entorn que convidi a llegir. Connectat amb el punt anterior, sempre que vulguem crear un nou hàbit el millor que podem fer és facilitar-lo al màxim. Simples accions com ara el fet de tenir llibres a casa, visibles i atractius per als nens, en un ambient de calma que impulsi a tenir ganes de llegir, poden marcar una gran diferència.
  • Impliquem-nos tots. Si convertim la lectura en una activitat en família, aconseguirem una gran oportunitat per passar temps junts d’una manera divertida. Es poden llegir o explicar contes junts, o compartir moments de lectura plegats en el que cadascú llegeixi el seu llibre.
  • Intentem entendre què hi ha al darrere del rebuig per la lectura. Gairebé sempre, els nens mostren i verbalitzen avorriment o desinterès. Si més no, darrere d’aquestes mostres s’amaga, de vegades, la frustració, especialment quan hi ha algun trastorn d’aprenentatge o retard en l’adquisició de la lectoescriptura. En aquests casos, hem de ser especialment sensibles a les emocions del nen, intentar minvar aquests factors que poden estar afectant-lo i enfocar l’activitat des d’un altre punt de vista, sense forçar ni remarcar els errors. Una bona manera de relaxar el moment de la lectura és la de llegir contes o explicar-ne en veu alta, o mirar contes amb dibuixos per evitar l’angoixa que els suposa veure pàgines plenes de lletres.

El verb llegir, igual que el verb estimar i el verb somiar, no suporta el mode imperatiu“. Jorge Luis Borges.

Iris Ramon Torres

Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)