A Teràpia individual

Per a poder augmentar la nostra autoestima, principalment, és molt important poder-la definir. L’autoestima, doncs, és el concepte que tenim del nostre propi valor, és a dir, el concepte que tenim dels nostres sentiments, pensaments, sensacions i experiències.

Aquesta es divideix en quatre pilars fonamentals:

  • Autoconcepte: qui som (Com ens definim?)
  • Autoimatge: com ens veiem (Tenim una autoimatge més positiva o negativa de nosaltres mateixos/as?).
  • Autorreforç: com ens reforcem (Ens reforcem positiva o negativament?).
  • Autoeficàcia: com de eficaços ens sentim (Ens proposem reptes, ens desafiem, etc.?)

A continuació us proposo una sèrie d’exercicis que us poden ajudar a augmentar la vostra autoestima.

1. REFLEXIONA

Seu, coneix-te i planteja’t aquestes preguntes. Si t’ajuda, pots redactar tots els exercicis en una mateixa llibreta per a tenir-los més presents.

  • Què és el que penses de tu mateix/a?
  • Com et sents amb tu mateix/a?
  • Com t’agradaria ser?
  • Com t’agradaria sentir-te?

2. ELABORA LA TEVA TAULA D’AUTOCONCEPTE

Reflexiona i omple cadascun dels següents.

  • Físic: Què m’agrada i no m’agrada del meu cos?
  • Psicològic: Què m’agrada i no m’agrada del meu àmbit psicològic?
  • Habilitats: Què se’m dona bé i que no se’m dona bé?
  • Èxits i fracassos: En què he tingut èxit i en què he fracassat?

3. TREBALLA ELS TEUS VALORS

És important ser conscient dels teus valors principals per a poder actuar d’acord amb ells i sentir-te més fidel a tu mateix/a en les decisions que prenguis en el dia a dia.

Per això hauràs de triar 5 valors que et defineixin de la següent llista. També els pots buscar per internet ja que n’hi ha una infinitat d’aquests. A més a més, si vols, pots triar un valor principal.

Llistat de valors: honestedat, tolerància, llibertat, compassió, equitat, comprensió, prudència, gratitud, respecte, responsabilitat, lleialtat, harmonia, ambició, coratge, perseverança, solidaritat, superació, laboriositat, fidelitat, generositat, honor, honradesa, fortalesa, empatia, cortesia, col·laboració, etc.

4. REDACTA UN LLISTAT D’AUTOAFIRMACIONS POSITIVES

Redacta frases que t’animin i posa-les en algun lloc que vegis diàriament. Així, quan tinguis un mal dia, les pots llegir i veure si aquestes generen algun impacte o diferència en el teu estat d’ànim o si augmenten la teva autoestima.

Aquestes poden ser frases del tipus “Jo puc amb això”, “Ho he superat i ho superaré”, etc. És important trobar una frase que et ressoni i funcioni per a tu, ja que cada persona és única.

5. PREGUNTA ALS DEL TEU VOLTANT

De vegades, cal adonar-se de tots aquells que ens envolten i tenen una visió diferent de nosaltres mateixos. Per això, un exercici a proposar-se podria ser preguntar a altres quines característiques positives tenim (poden ser tant de personalitat com físiques).

Un cop recollides totes aquestes, és interessant veure aquelles que es repeteixen, ja que, probablement, les posseïm de veritat.

En conclusió, l’autoestima és un aspecte que comporta una feina diària i va fluctuant al llarg de la nostra vida. Per això, és important treballar-la mitjançant exercicis, tècniques, llibres o anant a teràpia.

Mariona Esteve i Raventós

Psicòloga General Sanitària

Col·legiada 29088