A Teràpia individual

“Cuida de tu cuerpo; es el único lugar que tienes para vivir”

(Jim Rohn)

 

Sóm cos i ment. És important per a viure d’una forma equilibrada atendre a aquestes dues dimensions en el nostre dia a dia. Sobretot, i amb més motius, en els moments inicials quan ens enfrontem amb pèrdues, crisis o canvis importants a la nostra vida. Atén a les següents recomanacions i aprèn a cuidar-te.

 

LA DIMENSIÓ FÍSICA 

En els moments inicials d’una crisis  la part que pot quedar més afectada es la física, corporal i somàtica.  És com si t’haguessin donat un cop fort i encara no t’has adonat, però et trobes com atontat. Possiblement et sents esgotat/da amb ganes d’abandonar-te, pot ser que et faci mal tot. No tens ganes de menjar o tens masses. Desitjaries claudicar de tot i no cuidar de la teva imatge. No descanses, tens insomni, potser  sentis una agitació constant i no pares de realitzar activitats. O tot el contrari; no fas res; senzillament, et passaries la major part del dia en el sofà o el llit. És com si no controlessis el teu cos! I no saps per què: hi ha dies que tens energia i et sents valent, i altres que et suposa un gran esforç sortir del llit. El teu cos et diu coses que no saps interpretar i, sobretot, gestionar.

Estàs en mig de la tempesta, i més que preocupar-te pel rumb que agafarà el vaixell, el més fonamental és que aguantis les embranzides de les onades. Per aquest motiu necessites resistència física. Recorda que el teu cos és la casa de les teves emocions, dels teus pensaments, del que governa els teus actes. Si el cos no funciona, tota la resta falla. Cuidar el cos és una tasca prioritària quan afrontem moments de molta dificultat.

A continuació algunes idees:

  • Desaccelera el ritme.  La primera recomanació és que baixis el ritme. Ja no hi ha pressa. Anar poc a poc t’ajudarà a no desconnectar-te de tu mateix, a  mantenir la consciència agafada al teu cos. Per a poder baixar el ritme, primer és necessari que desacceleris la respiració. Pren-te un moment cada dia per a prendre consciència de la teva respiració. En qualsevol moment, i especialment si et sents agitat, para un minut i presta atenció. Respira lentament; nota cóm agafa aire el teu cos i expulsa’l molt a poc a poc. Si ho repeteixes uns minuts al dia observaràs que els batecs del cor també baixen el ritme.
  • Dedica un temps a descansarem mig dels compromisos. Organitza’t per a tenir temps i poder fer-ho tot amb més calma. Anar amb presses és una manera de no viure la realitat del moment present: parlar despresa, omplir-se de tasques, estar estressat permanentment.
  • Programa la teva agenda amb temps per a tu mateix i per als teus. És possible que hagis de deixar de fer coses que feies abans com a mínim una temporada. És com estar Convalescent; es necessita un període per a cuidar-se. Tingues en compte que disposar ara de moments lliures per a tu és tan imprescindible com menjar, respirar o assistir a una reunió de feina. De fet, pots considerar que aquest és el temps que dediques cada setmana per a reunir-te amb tu mateix. Probablement et serà d’ajuda programar què és el que faràs cada dia. Pensa si et va bé agún tipus d’horari: la rutina t’aportarà estructura.
  • Practica exercici amb freqüència. Segurament saps distingir entre estar esgotat i estar desanimat. Podem estar cansats després de realitzar un esforç físic intens, però aquest cansament va acompanyat d’un estat ànim positiu. Practicar exercici físic amb freqüència t’ajudarà a dormir millor, a mantenir les articulacions en moviment i a regular el teu estat d’ànim. L’antidepressiu natural més important de que disposa l’ésser humà és l’esport. Fer esport incrementa les endorfines i la serotonina, amb la conseqüent sensació de benestar, a més de que ajuda a dormir i aporta energia. És un antídot contra la depressió.
  • Fes una bona dieta, evita grasses. Menjar sa és una bona manera de cuidar el teu cos. És possible que tinguis temptacions de menjar més grasses o proteïnes, o passar-te als congelats i els precuinats. Prepara’t aliments frescos; cuinar també és una bona manera de cuidar-te. Busca receptes fàcils o cuina amb algún amic.
  • Dorm bé. La qualitat i quantitat del son influeix en la química del cervell. Dormir és necessari per al cos i per a la ments. És la manera natural de restaurar l’equilibri del cos i, resulta especialment vital quan s’ha viscut una situació de gran emotivitat. Existeixen maneres naturals de restaurar el son cuidant els hàbits: per exemple, pots planificar un moment de relaxació abans d’anar al llit. Una infusió relaxant, un bany calent o uns minuts de silenci amb una música suau també poden ajudar-te. És precís evitar la televisió al dormitori, que és un espai únicament per a dormir i relaxar-se. Intenta marxar al llit cada dia a la mateixa hora. Llevar-te també a la mateixa hora t’ajudarà a no perdre la regularitat.

 

LA DIMENSIÓ COGNITIVA-MENTAL

Les crisis també ens afecten mentalment: podem estar confosos durant un temps, sentir-nos incapaços de llegir o de seguir un curs de reciclatge a la feina. És possible que al inici et costi inclús llegir el diari.

Cuidar el nivell intel·lectual significa no exigir-se massa.

  • Evita tot allò que contamini la teva ment: Estigues rodejat de persones, coses, espais, sons que sentis beneficiosos per a tu. Evita contaminar la teva ment amb imatges, experiències o sons que et facin mal. De la mateixa forma que som el que mengem, també pesem en funció de la forma en que alimentem la nostra ment.  Ara més que mai necessites estar en contacte amb tu mateix i en un entorn de sensibilitat, cuida i respecte. Cuida la teva ment cóm cuidaries al teu cos o la teva pell: és un òrgan més que has d’alimentar de manera adequada
  • Redacta una llista d’objectius a curt plaç. A l’inici del procés has de viure  el present i mantenir una mirada a curt plaç. No preocupar-te del futur i viure únicament el dia a dia són coses que tots podem arribar a fer i, els objectius senzills i assequibles t’ajudaran a posar estructura. Per exemple, llevar-te pel matí i fer alguna cosa d’exercici. Dedicar una part del dia a cuidar el teu cos. Quedar amb un amic. Atendre a la família. Pots posar-te a fer unes setmanes de dieta o escriure un diari amb els pensaments que se’t passin pel cap. Altres objectius que pots marcar-te són els relacionats amb l’esforç per a mantenir una actitud positiva: per exemple, pensar cada dia en alguna cosa bona que tens de tot el que t’envolta.
  • No prenguis decisions importants. És possible que sentis que has perdut interès per controlar la teva economia, o et plantegis decisions arriscades; deixar la feina, que no t’agrada, i no et veus amb ànims de dur a terme; canviar de lloc de residència per allunyar-te del teu entorn que et molesta. Totes aquestes decisions han de prendre’s amb molta calma, ja que tindran conseqüències radicals per a la teva vida.  Pots postergar la decisió. Espera, no tinguis pressa.

 

 

Text Adaptació “El mensaje de las lágrimas”  Alba Payàs