Estar només amb un/a mateix/a, pot ser un plaer per a molts o un malson per a altres ja que els hi causa un gran pànic (autofòbia). Això els condueix a fer tot un seguit de coses per evitar de totes totes quedar-se sols.
Si això et passa, i vols superar la por a quedar-te sol/a, continua llegint.
La persona que sent por de quedar-se sol/a, se sent insegura i incapaç de tenir cura de si mateix/a.Per a superar qualsevol por que tinguis el més important és conèixer-se a un mateix.
Et convido a que escriguis un diari de “la meva por” que t’ajudi en aquest procés de com superar-ho. És una eina que la pots tenir sempre a mà i recórrer-hi quan ho necessitis.
A continuació, t’explico com superar la por a quedar-te sol en 12 passos. Espero que et serveixi d’ajuda.
-
Passos del 1 al 3. Avaluació de la por
-
Reconeix la teva por a la soledat
El primer pas per superar la por a quedar-te sol, és reconèixer i acceptar que tens por a estar sol/a i que vols superar-la.
El reconèixer la por a la soledat és el primer pas que et pot portar al canvi. Així que explora en el teu interior d’una forma sincera, reconeixent en tot moment les teves emocions per molt desagradables que siguin.
Un cop reconeguis la teva por és quan pots començar a afrontar-la.
Hi ha diferents graus en la por a quedar-se sol que va de més a menys en un continuum. Des d’aquelles persones que no poden quedar-se soles ni un moment perquè els envaeix un sentiment de pànic que deriva en una crisi d’ansietat. I aquelles persones que no els envaeix el pànic, però sí se senten molt insegures quan estan soles.
-
Analitza la teva por
Com he dit a l’inici de l’article, el més important a l’hora de enfrontar-te a les teves pors és que et coneguis a tu mateix/a, i per tant, que coneguis bé a la teva por. Quan coneixes bé a la teva por, llavors deixa de donar-te tanta por, perquè passa de ser desconegut a alguna cosa que coneixes.
Per conèixer més sobre la teva por a quedar-te sol/a, has de fer-te preguntes a tu mateix. Analitza i escriu en el teu diari les característiques de la teva por: en quins moments sento major por, quina puntuació d’ansietat sento de 0 a 10, quina durada ha tingut, què estava pensant en aquest moment. Després d’aquesta anàlisi, hi ha una pregunta fonamental que has de fer-te:
Què és el que més por em fa de quedar-me sol?
Anota al teu diari la resposta a aquesta pregunta. D’aquesta manera tractes de concretar la teva por.
-
Porta el teu por a l’extrem
Has reconegut la teva por, l’has analitzat i has concretat què és el que més por et dóna de quedar-te sol/a. Bé, ara posa’t en la pitjor de les situacions:
Què és el pitjor que podria passar-me? Anota a tu diari la resposta a aquesta pregunta.
Seguidament fes-te les següents preguntes:
¿I és això realment tan horrible? ¿Ho podria superar si em passés?
Anota de nou les respostes en el teu diari. Llegeix tot el que has escrit en veu alta. Ara que ho has escrit sobre el paper d’una forma més definida i concreta, ¿ho veus d’una manera diferent? Aquest procés t’ajudarà a relativitzar i ridiculitzar les conseqüències de la teva por de quedar-te sol/a.
-
Passos del 4 al 5. La teva por i la relació amb els altres.
-
Analitza com et comportes amb les teves amistats
La por que tens a quedar-te sol/a marca la forma en què et relaciones amb els altres. Si tens por de quedar-te sol/a, actuaràs d’una manera determinada per evitar com sigui el quedar-te sol/a. Amb la qual cosa és probable que la teva forma de relacionar-te amb els altres sigui lliuran-te a les teves amistats en cos i ànima. Pot ser que intentis donar-los tot el que necessiten, cuidar-los, que se sentin ben atesos per tu perquè no se’n vagin del teu costat. Si et sents identificat/da amb aquesta forma de relacionar-te amb els altres, has de posar-hi remei.
Davant d’aquesta situació et recomano que facis el següent anàlisi:
– Aquesta amistat a la que tractes d’oferir tot i cuidar-la, en realitat no ho necessita tant ja que sap tenir cura de si mateix/a.
– En base a l’anterior, en realitat et lliures molt a aquesta persona no perquè ella ho necessiti sinó perquè tu tens por que se’n vagi del teu costat.
– La por que se’n vagi del teu costat, fa que cada vegada vulguis fer més i més per aquesta persona. Si pel motiu que sigui aquesta persona s’acaba anant, és quan comences a entrar en un cercle viciós absurd i dolorós per a tu: “potser no he donat prou, si hagués donat més de mi no s’hagués anat”.
– Amb la qual cosa, en la pròxima amistat, tractaràs de donar més de tu perquè la teva por a què se’n vagi i quedar-te sol/a serà encara més gran a causa de la seva vivència anterior.
Com pots veure és un cercle viciós ja que tu por a quedar-te sol/a es va alimentant progressivament. Després d’aquesta anàlisi, és quan t’has de fer el següent plantejament:
La solució no és fer coses per evitar quedar-me sol. La solució és aprendre a estar sol.
-
Por a quedar-te sol Vs relació de parella
Analitza ara com és o com han estat les teves relacions de parella. Segurament la teva por a la solitud també han deixat efecte en les teves relacions sentimentals més íntimes. Si amb les teves amistats t’has lliurat al 100%, molt probablement amb la teva parella t’hagis entregat al 200%. Has donat molt més del que en realitat tenies. Potser has donat tant que t’has quedat sense autoestima i sense seguretat. També pot ser que la teva por a quedar-te sol/a faci que vagis encadenant relacions. I solen ser relacions poc sòlides, amb el que tenen data de caducitat; i quan s’acaben, se t’incrementa la por a quedar-te sol/a una vegada més. Entrant de nou en el cercle viciós.
L’objectiu de tots aquests passos no és que et resignis a quedar-te sol. És que aprenguis a ser independent i puguis llavors relacionar-te amb els altres perquè vols compartir la teva vida amb ells, i no per la por a quedar-te sol.
-
Passos del 6 al 8. Passar a l’acció
Tingues molt en compte que si vols que això funcioni has d’estar convençut de voler superar-ho i has de prendre-t’ho molt seriosament. És un repte i has de ser persistent i lluitar per això. Doncs lluitar contra una por és dur, però més dur és viure sempre amb por.
-
Planta-li cara a la teva por
Després d’intentar convèncer-te a tu mateix/a que has i vols aprendre a estar sol/a, fes una llista en el teu diari dels avantatges i inconvenients d’aprendre a estar sol/a. Tingues en compte els avantatges i inconvenients pel que fa a la relació amb les teves amistats, en la relació amb la teva parella i en la relació amb tu mateix:
– Pensa en com creus que actuaries amb les teves amistats si deixessis de tenir aquesta por.
– Com creus que actuaries amb la teva parella si deixessis de tenir aquesta por.
– Com et sentiries tu mateix si no tinguessis aquesta por. Què creus que guanyaries i què creus que perdries.
7. Especifica objectius
Per exemple, pots posar-te com a objectiu passar cada dia 30 minuts a soles. Tu amb tu mateix/a. Defineix en què vas a emprar aquests 30 minuts tot/a sol/a. Pots passar 30 minuts reflexionant sobre la teva persona: dels teus gustos, les teves creences, tu forma de veure la vida, els teus desitjos, etc. per tal de conèixer-te més. O pots emprar per fer alguna activitat divertida tu sol/a. Per exemple fer esport, jugar a algun joc, llegir, escriure, dibuixar, etc.
Anota aquests objectius en el teu diari i assegura’t d’anar-los ratllant a mesura que els vagis aconseguint. Han de ser objectius clars, concrets i assolibles. Si escrius objectius molt difícils és fàcil que tiris la tovallola. Has de començar per alguna cosa fàcil i anar incrementant la dificultat progressivament.
8. Exposa’t a la teva por
Un cop has definit i concretat els teus objectius en el teu diari, has de exposar-te a cada un d’ells. (No tots en un mateix dia sinó de forma progressiva).
– Comença puntuant en una escala del 0 al 10 l’ansietat que creus que tindràs en el moment de, per exemple, passar 30 minuts només sense contactar amb ningú, ni per WhatsApp. Anota la puntuació en el teu diari.
– Després de realitzar l’objectiu marcat, puntua l’ansietat que has sentit en una escala de 0 a 10. Anota-ho en el teu diari.
– Si l’ansietat sentida és 0, passa al següent objectiu. Si l’ansietat és més gran que 0 repeteix l’objectiu fins que la teva ansietat sigui igual a 0.
Pots també anotar els recursos que has utilitzat per no sentir por. Aquests recursos poden ajudar-te en el teu proper objectiu.
-
Passos del 9 al 10. Cultiva’t i Desenvolupa’t com a persona.
-
Desenvolupa els teus propis interessos
Un dels passos que has de donar per aprendre a estar sol/a, és aprendre a ser independent, i com a persona independent, tenir els teus propis interessos, desitjos i creences. Potser ara penses que no tens aficions ni interessos, però això és perquè fins ara no t’has parat a explorar-los.
Preparat/da per pujar al meravellós tren d’explorar les teves habilitats?
Agafa de nou el teu diari i anota aquelles coses que alguna vegada has volgut provar, aquelles coses que alguna vegada has pensat que se’t podrien donar bé i comença a provar-te. Poden ser centenars de coses: ballar, escriure, fotografia, dibuix, pintura, tocar el piano, la guitarra, muntar a cavall, jugar al golf, escalar, aprendre història, simbologia, fer teatre, etc. Posa’t a proba i descobreix alguna cosa apassionant de tu que desconeixies. Això t’ajudarà a anar guanyant autoestima i confiança en tu mateix/a.
-
Aconsegueix feedback d’altres persones
Parla amb persones de confiança sobre aquest desenvolupament personal que has iniciat. Demana que t’ajudin en aquest canvi. Que t’ajudin a tenir més iniciativa, a ser més assertiu/va i a expressar als altres les teves peticions. Practica amb ells l’aprendre a dir les coses d’una manera més directa, a expressar les teves necessitats, és a dir, aprendre a demanar en comptes de centrar-te només en oferir.
Les persones que et coneixen poden ajudar-te a reconduir-te si veuen que tornes a fer el mateix. Aquest cop ets tu qui ha de demanar-los ajuda i deixar-te ajudar.
-
Passos del 11 al 12. Eines per ajudar-te
-
Fes visualitzacions positives
Per incrementar la teva confiança a l’hora de enfrontar-te a estar sol/a, et pot ser útil fer visualitzacions de les escenes que et provoquen ansietat. Fes servir la imaginació per visualitzar el que vols aconseguir de tu.
La visualització ha de ser sempre en positiu. Has visualitzar-te sortint victoriós/a de la situació. Per exemple, si has d’anar només a una festa, tanca els ulls i tracta de visualitzar-te anant a aquesta festa amb una gran seguretat en tu mateix/a. Visualitza’t arribant al lloc saludant amb fermesa a la gent, somrient i amb confiança.
Visualitzar-te et facilitarà poder ser la persona que vols ser.
-
Busca ajuda professional
Si després d’intentar superar la teva por a quedar-te sol/a amb aquests passos, sents que la teva por persisteix, és el moment de plantejar-te teràpia psicològica. Aquesta por a quedar-te sol/a té unes causes profundes.
És clar que no cal esperar a l’últim moment per acudir a una ajuda psicològica. També pots optar per realitzar aquest procés amb un professional des d’un principi perquè t’aporti més confiança en el procés i tinguis un major punt de suport.
Mònica Blasco Raventós
Psicòloga Col. 21198