La teràpia EMDR és un dels procediments més demandats en l’actualitat. Des d’aquesta perspectiva, els problemes psicològics provenen d’experiències no assimilades en el passat.
A vegades, les situacions negatives que hem viscut són doloroses i les emocions que ens produeixen són tan intenses, que el nostre cervell no pot assimilar la informació. Aquesta es queda bloquejada, embussada en el sistema nerviós. No podem parlar del que va passar sense sentir-nos malament, i si ho fem és com si ho tornéssim a patir de nou. Amb la tècnica del EMDR podem desbloquejar i processar aquestes experiències prèvies, treballar amb els símptomes i ajudar la persona a recuperar la capacitat de gaudir, de viure la seva vida.
El que em preocupa són els meus problemes actuals, puc resoldre’ls amb EMDR?
EMDR sempre està orientat a resoldre els problemes actuals del pacient. La majoria de problemes antics queden resolts perquè el nostre sistema processa la major part de les experiències, només molt poques vegades es bloqueja. No obstant això, si el record produeix qualsevol mínima incomoditat, malestar o pertorbació emocional o física, és un record que segueix actiu i que solem conèixer amb el nom de trauma.
Jo no tinc aquest tipus de traumes. Valdria EMDR per a mi?
El concepte de trauma que es maneja en EMDR no es refereix únicament a accidents o problemes extremadament greus. Parlem d’experiències vitals adverses, de circumstàncies quotidianes, que per diversos motius continuen marcant-nos malgrat el pas dels anys. Un professor de matemàtiques molt crític va poder marcar la carrera que triem, les burles dels companys per una mica de sobrepès en l’adolescència poden fer que 20 anys després ens continuem sentint insatisfets amb el nostre físic. Una mala experiència amb una parella pot marcar la nostra actitud cap a futures relacions. Un pare molt exigent, encara que sigui pel nostre bé, pot fer que mai sentim que fem prou. No definiríem cap d’aquestes circumstàncies com a traumàtiques, però sí que diríem en EMDR que són records no assimilats, que encara estan actius en el nostre sistema. El processament d’aquests records amb EMDR produeix canvis visibles en l’aquí i ara, en com ens sentim amb nosaltres mateixos i en com funcionem en el moment present.
Com funciona EMDR?
El pacient i el terapeuta localitzaran les experiències clau que es connecten amb el problema actual, accediran a aquests records i les creences, emocions i sensacions que els acompanyen, i ajudaran el cervell a desbloquejar aquesta informació, processar-la i integrar-la. Utilitzem molts elements, però un d’ells són els moviments oculars, els sons bilaterals o estimulació tàctil alternant.
Per què funciona?
S’ha relacionat l’efecte de la teràpia EMDR amb la fase REM del somni, en la qual espontàniament es produeixen els mateixos moviments dels ulls. És possible que aquest mecanisme estigui en el nostre cervell com un mode d’ajudar-nos a assimilar les circumstàncies de la vida que durant el dia no hem pogut elaborar del tot. Per això durant el somni venen a vegades fragments de coses que ens han passat, o temes antics que no hem superat.