A Teràpia individual

L’altre dia, parlant amb un amic metge, ginecòleg, em deia que arran del covid, moltíssimes dones havien acudit a la seva consulta amb alteracions de la menstruació. 

La hipòfisis és la glàndula que regula tot aquest tema hormonal, alhora controlat per l’hipotàlem. Però resulta que aquesta glàndula també està molt relacionada amb l’estrès. Quan una persona pateix molt estrès la hipòfisis reacciona augmentant la secreció de l’hormona ACTH. Quan s’allibera aquesta hormona s’encén un sistema d’alarma dins del nostre cervell. 

Les conseqüències a l’estrès són variades, poden ser tant emocionals com físiques. Les persones amb molt d’estrès poden patir fòbies, depressió, atacs d’angoixa, etc. També és cert, que de vegades la manifestació de l’estrès és més física, la persona pot presentar problemes digestius, al·lèrgies, problemes dermatològics…

Amb això vull dir, que l’estrès mai és innocu, i els seus estralls es deixaran veure, ja sigui física o psicològicament. De què depèn que es manifesti en un format o altre? A parer meu, de la vulnerabilitat de cada persona, és a dir, l’estrès buscarà el punt més feble per on poder manifestar-se.

Així, si una persona ja té tendència a patir al·lèrgies, és fàcil, que sota situacions d’estrès, en tingui més. De la mateixa manera, una persona amb tendència ansiosa, sota situacions d’estrès pot arribar a patir forts atacs d’angoixa.

Davant la situació de la Covid, qui més qui menys ho ha percebut com una amenaça. Potser per por a patir la malaltia, por a contagiar a algun familiar de risc, por a perdre la feina o la vida social, etc.

Davant l’amenaça de la Covid, en general, hem respost amb estrès, i aquest alhora ens ha provocat unes conseqüències més o menys visibles.

A causa de l’estrès generat per la pandèmia, els professionals de la salut, hem vist augmentar el nombre de pacients que acudien a consulta. Però com us deia a l’inici, la demanda no només ha estat per la salut mental. Altres disciplines com la ginecologia, dermatologia, digestologia… També han vist un augment considerable d’usuaris. Una conseqüència més d’aquesta pandèmia maleïda, esperem que tot passi ben aviat.

Marta Santaeulària

8318