A Teràpia individual

Arran del confinament, molts professionals de tots els àmbits ens hem vist obligats a desplaçar el nostre lloc habitual de treball a casa, un traspàs que de vegades no és tan senzill com sembla, i que pot repercutir negativament en els nivells de productivitat.

Tant si ja ets un expert en treballar des de casa, com si encara t’hi estàs acostumant, aquestes propostes van encarades a ajudar-te a ser més productiu:

  1. Mantén una rutina d’horari igual que si haguessis d’anar a l’oficina. Coneix-te, pensa en quin moment del dia ets més productiu i aprofita-te’n. Per exemple, si estàs més fresc a primera hora del matí, fes en aquell moment les tasques més demandants cognitivament. Deixa’t les tasques més senzilles per més tard.
  2. Planeja les tasques la nit abans. Estalviaràs temps de preparació, i només hauràs de dedicar un moment al principi del dia per revisar-les i adaptar-les. També deixa sempre un temps de marge per tasques més imprevisibles, com pugui ser rebre una trucada o revisar e-mails.
  3. Planteja prioritats i metes diàries i setmanals realistes i deixa-les visibles al teu espai de treball. T’ajudarà a no perdre el focus i a evitar procrastinar.
  4. Intenta concentrar-te només en una tasca en cada moment. De vegades, la tendència al multitasking pot acabar sent contraproduent: intentem abastar tantes coses a la vegada que no n’acabem cap.
  5. Tingues clar quan parar de treballar i començar el teu temps d’oci. Decideix-ho prèviament: és tan important tenir una hora d’inici de feina com una de final.
  6. Posa’t una o més petites rutines al matí que el teu cos associï amb què és moment de començar a treballar. Per exemple, començar el dia sempre amb una dutxa, canviar-se el pijama per roba còmoda, fer-se un cafè, etc.
  7. Busca un espai físic a casa teva que sempre associïs a treballar. Si tens la possibilitat, és millor que sigui una habitació. Si no, un escriptori pot ser suficient. El més important és que sigui un lloc agradable i lliure de distraccions.
  8. Si convius amb altres persones, explica els teus horaris de feina i pacta amb ells l’espai en què podràs treballar tranquil, sense soroll ni interrupcions.
  9. Mou-te. Treballar des de casa no ha de significar seure tot el dia en una cadira. Obliga’t a aixecar-te un cop cada hora i donar una volta per la casa, així com descansar els ulls de la pantalla. Fes pauses una mica més llargues al cap d’un parell o tres d’hores. Si ho necessites, posa’t alarmes al mòbil com a recordatori. Si tens la possibilitat, surt al carrer per passejar o fer esport.
  10. Menja bé. Per poder ser productiu i mantenir un benestar físic i emocional, és determinant tenir una bona nutrició. Calcula els moments en què podràs fer la compra i cuinar. Així evitaràs que, per falta de temps, acabis optant per aliments precuinats més ràpids d’elaborar però no tan saludables.
  11. Dorm i descansa. El teu cos és la teva principal eina de treball. Cuida’l com si fos el teu millor amic.
  12. Cuida les teves relacions socials. Tot i que el telèfon i les xarxes socials poden ser un distractor a l’hora de treballar, busca un moment del dia en què et puguis dedicar a enviar un missatge o trucar a familiars o amics. Mantén-te connectat amb l’exterior.

Iris Ramon Torres

Neuropsicòloga (col·legiada núm. 26206)