A Teràpia individual

Si no hem estat previsors, segurament en aquestes dates ocupem el nostre temps lliure visitant botigues i fent compres, a vegades planificades a vegades impulsives.

“Comprar” és una forma ràpida d’obtenir alguna cosa, i no sempre es tracta de l’objecte que comprem, sinó de la sensació de satisfacció que ens aporta. Em refereixo a totes aquestes vegades que entrem a les botigues “a mirar”, sense cap necessitat concreta al cap, a la caça d’un objecte nou que cridi la nostra atenció, en trobar-lo experimentem la necessitat de posseir-lo, “m’agrada”, “el vull”, el comprem (fàcil) i ens sentim satisfets amb la compra durant una estona. Possiblement en arribar a casa no sabem on col·locar-lo i ens adonem que no necessitàvem pas comprar-lo, i que ja no ens aporta res. Pot ser que fins i tot després d’un temps, quan ensopeguem amb l’objecte, sentim cert malestar per malgastar diners i temps. I encara que això ens passa amb certa freqüència, no sembla que ens adonem, o sí, però continuem comprant sense necessitats concretes només per la sensació de satisfacció fugaç que ens aporta. És pura química cerebral.

I no parlo de les compres compulsives (definides dins de l’espectre patològic), sinó d’aquestes compres casuals, innecessàries però freqüents. Gairebé podríem dir que és una forma d’oci, una manera d’obtenir satisfacció més.

Per això vull assenyalar una altra manera d’ocupar el temps, l’art. L’activitat creativa sigui en l’àmbit que sigui.

Les sensacions que deixa un petit projecte creatiu, són indescriptibles. I no em refereixo a fer una “obra d’art”, sinó a simplement fer alguna cosa per tu mateix. Exemples: Customizar una llibreta, fer una bossa, fer els teus propis adorns nadalencs, inventar un joc de taula, fer una felicitació, posar ordre a les fotos familiars i muntar un àlbum o un quadre amb elles, restaurar un moble i donar-li una aparença nova, … petits projectes que aporten una sensació de benestar duradora. No és fugaç com la sensació que obtenim en efectuar una compra.

Dedicar-se a un projecte creatiu, per molt petit que sigui, aporta múltiples beneficis:

  • Millora la concentració.
  • Millora l’autoestima i la confiança en un mateix.
  • Es treballa l’autodisciplina.
  • Treballem la por al fracàs, la por a l’opinió dels altres, la por a equivocar-nos.
  • Guanyem flexibilitat mental.
  • Aprenem a prendre’ns el nostre temps per fer les coses, alleuja l’estrès.
  • Fa que ens sentim útils.

Tots posseïm la capacitat de ser creatius. Per això, us animo que aquests dies us busqueu un petit projecte i comproveu vosaltres mateixos les sensacions i els benficis que aporta.