A Teràpia individual

La inestabilitat emocional està present en un alt percentatge de la població. Evidentment, no som robots, i tots ens sentim emocionalment inestables en algun moment de les nostres vides.

No obstant, el problema està quan aquesta inestabilitat persisteix durant un període prolongat, establint-se en el dia a dia de la persona, i arribant a ser un impediment per al seu benestar.

“Em preocupo molt pel que els altres pensin de mi. Per qualsevol motiu absurd em sento ridiculitzada pels altres. Em considero una experta en amagar el que en realitat sento. No parlo amb altres persones sobre els meus problemes o de les coses que em preocupen perquè no vull que s’adonin de la meva debilitat.

Després de graduar-me a la Universitat, vaig trobar una feina als dos mesos. No podia creure la sort que havia tingut! No obstant això, el primer dia de feina vaig tenir un atac de pànic. L’ambient a l’oficina era molt estressant; la gent parlava malament els uns dels altres constantment. Em sentia molt insegura; evitava de totes totes haver de caminar per l’oficina; m’horroritzava la idea que els companys em miressin i comentessin entre ells. Tasques tan senzilles com fer fotocòpies, lliurar uns documentes o de demanar ajuda a algun company es em feien tot un món. La idea de tornar a la feina els propers dies em terroritzava. Em sentia culpable perquè no és capaç d’aguantar i frustrada amb mi mateixa “.

ET SENTS IDENTIFICAT/DA?

Potser et sentis identificat/da amb algunes de les sensacions i sentiments que narra aquesta noia sobre les seves pròpies vivències.Podem dir que tots, d’alguna manera, ens sentim preocupats sobre el que altres persones pensin de nosaltres. És una cosa humana, ja que com a éssers humans relacionals volem agradar als altres i és alguna cosa, per tant, que hem de reconèixer sense complexos ni vergonya.

El problema comença quan un tracta d’amagar reiteradament i de forma constant certs sentiments per por al que puguin pensar els altres i por a l’acceptació d’un mateix.

En la meva experiència com a psicòloga, me’n adono i em sorprèn, el problema emocional general que marca la nostra societat. Com a problema emocional em refereixo a la gran dificultat que hi ha a l’hora d’expressar les emocions, de identificar-les, d’acceptar-les i de gestionar-les.
Sobretot, el que més em sorprèn és la incapacitat general d’acceptar certes emocions per creure que són “prohibides”.

És clar que aquest dèficit emocional general és per alguna cosa i no perquè si. Segurament la religió tingui alguna cosa a veure en això; així com les normes socials establertes del tipus ‘cal ser fort’, ‘plorar és de febles’, ‘Està malament sentir ràbia o odi’.
Tot aquest tipus de creences marquen el món intern de la persona.

Comença a obrir la vàlvula de la teva olla a pressió.

Els atacs de pànic i l’ansietat en general, no són altra cosa que emocions viscudes que s’han negat i tapat durant molt de temps i que d’alguna manera busquen una sortida.

Per entendre-ho m’agrada exemplificar-ho una olla a pressió.
Imaginem a l’olla a pressió el vapor que es va creant en el seu interior amb la vàlvula d’escapament tancada. Si la deixéssim durant molta estona amb la vàlvula tancada arribaria un moment en què l’olla explotaria perquè el vapor no té sortida. Doncs cal obrir la vàlvula perquè el vapor vagi sortint.

El mateix passa en les persones. Si no els donem sortida a les emocions que tenim, arriba un punt en el qual aquestes tracten de sortir com poden i ho fan a través de l’ansietat, la depressió, l’estrès o mitjançant el cos mitjançant la somatització, entre d’altres.

Per tant, hem d’entendre que la inestabilitat emocional és fruit d’amagar emocions que un mateix no vol reconèixer ni acceptar, perquè el fet de fer-ho suposa una gran càrrega de culpabilitat que un no està disposat a assumir.

UN CAS DE NEGACIÓ EMOCIONAL

Posem l’exemple d’una filla:
L’Eli, perd a la seva mare i passats dos anys encara no ha pogut superar la seva mort. Es troba molt inestable, insegura, amb por, i comença a desenvolupar una por obsessiu a contraure qualsevol malaltia.
L’Eli parla de la seva mare i la recorda com una gran dona, sempre disposada a ajudar, sempre al costat de les persones més necessitades. Ara sense ella sent un buit, com si li haguessin arrencat alguna cosa.A l’entrar en el seu món interior, L’Eli es va adonant que en realitat té forts sentiments de ràbia cap a la seva mare pel tracte fred i distant que havia rebut quan era nena. Sempre s’havia interessat més i havia ajudat més a persones necessitades que a les seves pròpies filles.

L’Eli no havia pogut assumir aquesta ràbia que sentia cap a la seva mare i, en comptes d’això, l’havia idealitzat, parlant sempre molt bé d’ella als altres i expressant el bona persona que era.

A l’anar reconeixent i acceptant aquests sentiments de ràbia que en realitat sentia i en anar comprenent que no estava obligada a tenir només sentiments positius cap a la seva mare, va anar desapareixent la seva ansietat i les seves obsessions a patir una malaltia.

Aquest és un cas que exemplifica com el no reconeixement i la no acceptació de les emocions provoca una inestabilitat que pot derivar a una patologia com l’ansietat i la hipocondria (o qualsevol altra patologia).
‘Honraràs al teu pare i la teva mare’ pot ser un dels missatges que inconscientment marquen el nostre ser i al fet que nosaltres mateixos ens prohibim el fet de sentir emocions negatives com la ràbia o l’odi cap a persones significatives.

No obstant això, de vegades, aquestes emocions, encara que no vulguis, estan, i el negar-les pot produir una gran inestabilitat emocional. Al final, l’emoció que provoca aquesta inestabilitat és la culpa; la culpa per sentir ràbia o odi.

La gran ambivalència emocional que l’Eli sentia cap a la seva mare la portava a sentir-se molt inestable. Una inestabilitat dominada per un gran sentiment de culpabilitat.
Sentia ràbia cap a ella, però era la seva mare, així que no podia tenir aquest sentiment. No obstant això, en el més fons del seu interior, ho sentia, però clar, “Com pic sentir ràbia i decepció cap a la meva mare? Això és horrible! És la meva mare! Quina mena de filla seria!”

I així, durant anys, la persona es va creant una història que no es correspon amb els seus sentiments reals; creant així una carcassa de falsos sentiments que no vol que ningú descobreixi; es va tancant en si mateixa, evitant que els altres entrin.

Es van sentint llavors cada vegada més insegurs en el tracte amb els altres, tement ser criticats, tement no ser acceptats i valorats, prioritzant els sentiments i els pensaments dels altres als seus propis.

QUÈ PUC FER PER SER EMOCIONALMENT MÉS ESTABLE?

• NO ET JUTGIS

Fes un exercici. Concentra’t en abstraure’t de la societat en què vius.
Per un moment deixa de pensar en el que és adequat o no, en el que els altres puguin pensar de tu, obre la teva ment i veu més enllà del que socialment establert, veu al sentiment més primitiu, al més pur.Per tant, tracta d’estar més atent al que sents. Per identificar el sentiment posa-li el nom que li correspongui: por, ràbia, culpa, amor, etc. és una forma de que passi de ser inconscient a conscient. Un cop identificada l’emoció, accepta aquest sentiment tal com és perquè és teu i ets humà.

Connecta amb els teus sentiments, fes-te preguntes del tipus Què sento? Per què em sento així? Fins a arribar al sentiment nuclear. No et jutgis. No tinguis por si tens sentiments que no acabes molt bé de comprendre. Tampoc intentis comprendre. Els sentiments purs escapen de tota raó.

• VALIDA LES TEVES EMOCIONS SÓN TEVES I SÓN VÀLIDES!

Valida qualsevol sentiment que tinguis, per molt desagradable que et sembli. Aquests sentiments hi seran encara que els hi donis l’esquena. De fet si els dónes l’esquena els sentiràs amb més força.Com l’exemple anterior, l’Eli, ha d’acceptar que sent ràbia i decepció cap a la seva mare. No passa res, és el que sent, no pot anar en contra del que sent. Si ho sent és per alguna cosa i ningú pot negar-li els seus sentiments, perquè són seus.

No validar aquests sentiments li provocava una gran culpabilitat que pot arribar a resultar molt opressiu.

Tracta de validar qualsevol sentiment desagradable que tinguis; pensa que no hi ha sentiments prohibits, això és una invenció de l’ésser humà.

La llibertat està dins de cada un. Com diu Voltaire:

“L’home és lliure en el moment en què vol ser-ho”.

• ACCEPTA LES TEVES EMOCIONS PER MOLT NEGATIVES QUE SIGUIN

Acceptar les teves emocions t’alliberarà de tota culpa. Si t’adones que sents odi cap al teu pare, valida el teu sentiment i comença un procés d’acceptació d’aquest sentiment.Al principi, la ràbia i l’odi que sentiràs serà més gran però, a poc a poc, aquests sentiments s’aniran modulant, baixant d’intensitat i podràs llavors racionalitzar-los i conduir-los.

L’Eli, finalment, aconsegueix acceptar la ràbia que sent cap a la seva mare per com la va tractar quan era nena. A l’acceptar aquest sentiment la porta a sentir-se emocionalment més a prop de la seva mare i pot així superar el seu dol. Alliberant-se de tota culpa.

• RACIONALITZA I CONDUEIX LES TEVES EMOCIONS JA ACCEPTADES

Un cop has acceptat les emocions que sents, tens la capacitat de decidir què fas amb aquestes emocions.Si haguessis tractat de prendre decisions amb la intensitat emocional que tenies, segurament les decisions van haver estat del tipus: “No tornaré a parlar-li en la meva vida”, “S’enterarà de qui sóc jo”, “És una mala persona i no es mereix res “i coses per l’estil.

En comptes d’això, un cop deixes passar un temps perquè les emocions es calmin, pots relativitzar i acceptar les coses:

“El meu pare s’ha portat malament amb mi en moltes ocasions i m’ha fet molt de mal, amb el que tinc sentiments de rebuig cap a ell. No obstant això, hi ha coses de la seva persona que m’agraden, així que decideixo seguir la meva relació amb ell encara que ara d’una manera diferent “.

• CONEIX-TE A TU MATEIX

És sens dubte la clau de tot; la clau de l’èxit i la clau de la felicitat.Quan escoltis el teu interior, sentis les teves emocions i les accepteu tal com són, podràs conèixer-te a tu mateix.

No és possible conèixer-te a tu mateix si tens barreres i defenses emocionals, perquè aquestes barreres no et deixen veure qui en realitat ets. De fet, per això t’has creat aquestes barreres, per no veure el teu veritable jo.

El conèixer-se un mateix és el que et dóna la seguretat i la confiança per poder afrontar qualsevol situació. I aquesta seguretat i confiança és el que et porta a on tu vulguis. És el que t’acosta amb pas ferm cap als teus objectius i a sentir-te ple durant el trajecte.

• ACUDEIX A UN PROFESSIONAL

Quan un s’ha fet una carcassa massa gran i blindada és difícil poder accedir a les seves emocions més pures i primitives. Li resulta molt complicat saber què sent i per què ho sent.
S’ha acostumat a caminar per la vida amb aquesta gran defensa i ho fa gairebé de forma automàtica.L’ansietat, per exemple, és una forma que té el cos i la ment de avisar-te que hi ha alguna cosa que no funciona bé i que necessita una exploració més a fons. Fes cas a aquests senyals de les que el cos i la ment t’adverteixen.

Si és el cas, tracta de vèncer per un moment la por que entrin en el teu món interior i deixa que un professional trenqui l’enorme defensa que t’has construït. Això és just el que necessites per deixar de tenir por i començar a sentir-te lliure.

L’Eli no havia pogut assumir aquesta ràbia que sentia cap a la seva mare i, en comptes d’això, l’havia idealitzat, parlant sempre molt bé d’ella als altres i expressant el bona persona que era. En anar reconeixent i acceptant aquests sentiments de ràbia que en realitat sentia i en anar comprenent que no estava obligada a tenir només sentiments positius cap a la seva mare, va anar desapareixent la seva ansietat i les seves obsessions a patir una malaltia.
quest és un cas que exemplifica com el no reconeixement i la no acceptació de les emocions provoca una inestabilitat que pot derivar a una patologia com l’ansietat i la hipocondria (o qualsevol altra patologia). ‘Honraràs el pare i la teva mare’ pot ser un dels missatges que inconscientment marquen el nostre ser i al fet que nosaltres mateixos ens prohibim el fet de sentir emocions negatives com la ràbia o l’odi cap a persones significatives.

No obstant això, de vegades, aquestes emocions, encara que no vulguis, estan, i el negar-les pot produir una gran inestabilitat emocional. Al final, l’emoció que provoca aquesta inestabilitat és la culpa; la culpa per sentir ràbia o odi.
La gran ambivalència emocional que l’Eli sentia cap a la seva mare la portava a sentir-se molt inestable. Una inestabilitat dominada per un gran sentiment de culpabilitat. Sentia ràbia cap a ella, però era la seva mare, així que no podia tenir aquest sentiment. No obstant això, en el més fons del seu interior, el sentia, però “Com vaig a reconèixer que sento ràbia i decepció cap a la meva mare? Això és horrible! És la meva mare! Quina mena de filla seria!” I així, durant anys, la persona es va creant una història que no es correspon amb els seus sentiments reals; creant així una carcassa de falsos sentiments que no vol que ningú descobreixi; es va tancant en si mateixa, evitant que els altres entrin. Es van sentint llavors cada vegada més insegurs en el tracte amb els altres, tement ser criticats, tement no ser acceptats i valorats, prioritzant els sentiments i els pensaments dels altres als seus propis.